Ucraina a primit sisteme de apărare antiaeriană Patriot

Sistemul mobil sol-aer Patriot este unul dintre cele mai avansate din lume și poate fi folosit împotriva avioanelor, rachetelor balistice și rachetelor de croazieră (foto de arhivă)

Ucraina a anunțat pe 19 aprilie că a primit primele sale sisteme de apărare antiaeriană Patriot

Între timp, Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone asupra orașului portuar Odesa din sudul țării, iar apărătorii ucraineni au respins mai multe atacuri în regiunea estică Donețk, unde se desfășoară de luni de zile o bătălie prelungită pentru orașul Bahmut.

„Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean a devenit mai sigur, deoarece sistemele de apărare aeriană Patriot au ajuns în Ucraina", a scris pe Twitter ministrul apărării Oleksi Reznikov.

Reznikov a adăugat în mesajul său că forțele ucrainene de apărare aeriană s-au antrenat pentru a stăpâni complexitatea sistemelor Patriot „cât de repede au putut” și a mulțumit Statelor Unite, Germaniei și Olandei pentru că „s-au ținut de cuvânt” în ceea ce privește livrarea sistemului.

„Vom învinge împreună”, a spus Reznikov, care nu a scris din ce țară au provenit sistemele.

Cu toate acestea, la 18 aprilie, Germania a trecut sistemul Patriot pe lista aflată pe un site guvernamental care înregistrează livrările de echipamente militare ale Berlinului către Ucraina.

Sistemul mobil sol-aer Patriot este unul dintre cele mai avansate din lume și poate fi folosit împotriva avioanelor, rachetelor balistice și rachetelor de croazieră.

Statele Unite și Germania au promis sisteme Patriot Ucrainei în urma valurilor de lovituri rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene care au început în octombrie.

Și guvernul Olandei a promis Kievului componente dintr-un sistem Patriot, inclusiv două lansatoare și rachete.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Patriot va întări „semnificativ” apărarea aeriană a Ucrainei.

### Vezi și... ### Ce poate (și ce nu poate) face sistemul de rachete Patriot pentru Ucraina

Ucraina va primit, de asemenea, un ajutor militar suplimentar de 325 de milioane de dolari din partea SUA, s-a anunțat la 19 aprilie. Pe lista acestui nou ajutor se află rachete pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pe care Pentagonul spune că Ucraina le-a folosit eficient pe câmpul de luptă, precum și o serie de alte rachete, muniție pentru arme de calibru mic și muniție antitanc.

Proviziile vor fi scoase din stocurile Pentagonului, ceea ce înseamnă că pot ajunge rapid pe linia frontului, în timp ce Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor rusești.

Duel aerian devastator deasupra orașului Bahmut

Lunile de lupte pentru Bahmut, în special, s-au transformat într-una dintre cele mai sângeroase bătălii din timpul invaziei Rusiei în Ucraina, ambele tabere suferind, se pare, pierderi grele.

Armata ucraineană a declarat la 19 aprilie că a primit vehicule blindate ușoare de luptă AMX-10 RC din Franța, care „au intrat deja în serviciu”.

Înaintea unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, format din zeci de țări care oferă ajutor militar Kievului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut să fie trimise în Ucraina mai multe arme și muniție.

„Știm că au fost trimise deja cantități enorme de arme, muniții, provizii în Ucraina, dar trebuie să facem și mai mult", a declarat Stoltenberg pentru CNN pe 18 aprilie. „Pentru că trebuie să ne asigurăm că ucrainenii sunt într-o poziție în care pot străpunge liniile rusești și, de asemenea, să treacă prin câmpurile minate, să poată elibera, să recupereze teritoriul", a spus el.

Grupul de contact urmează să se reunească din nou pe 21 aprilie la baza aeriană americană din Rammstein, Germania.