Ucraina a sistat activitatea punctelor de trecere pe segmentul transnistrean

Punctul de trecere de la Pervomaisc (arhivă)

Ucraina a sistat activitatea punctelor de trecere a frontierei cu Republica Moldova, amplasate pe segmentul transnistrean al acesteia, începând de luni, 28 februarie.

Astfel, introducerea mărfurilor în regiunea transnistreană se efectuează doar prin posturile vamale controlate efectiv de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, precizează un comunicat al Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, după întrevederea de la Misiunea OSCE a reprezentanților politici de pe cele două maluri ale Nistrului și a participanților la formatul de negocieri „5+2”.

Potrivit comunicatului, reprezentantul politic din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev, s-a referit la dificultățile întâmpinate de unele companii la importul de bunuri în regiune. În replică, partea moldovenească a precizat că procedurile aplicabile în privința acestora sunt echitabile și reies din rigorile legislației în vigoare.

Totodată, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a subliniat îngrijorarea Chișinăului față de situația din regiune și a solicitat evitarea mesajelor publice capabile să genereze tensiuni artificiale.

El a accentuat și necesitatea mobilizării eforturilor în vederea acordării asistenței necesare refugiaților din Ucraina.

Vicepremierul pentru reintegrare a readus în vizor și problema fermierilor din raionul Dubăsari, insistând pe necesitatea evitării blocării accesului acestora la terenurile agricole situate la est de autostrada Camenca-Tiraspol. A fost reabordată și tema sediilor pentru instituțiile de învățământ cu predare în limba română, precizează comunicatul citat.