Ucraina a testat prima rachetă balistică produsă în țară, spune Zelenski

Zelenski la conferința de presă ținută la Kiev marți, 27 august.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că Ucraina a efectuat primul test al unei rachete balistice produse în țară. Anunțul a fost făcut la o conferință de presă ținută la Kiev pe 27 august.

Nu este clar când și cum a fost condus testul, precum și alte detalii, dar Zelenski a declarat că Ucraina lucrează la dezvoltarea unui sistem de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, numit Hrim-2. Acesta este proiectat să combine caracteristicile unui sistem de rachete tactice și ale unui lansator de rachete multiple.

La finele săptămânii trecute, Zelenski a confirmat existența rachetei de producție internă numită „Palianîția”, despre care a spus că este „noua clasă” de arme pentru Ucraina.

Între timp, Kievul insistă ca aliații occidentali să elimine interdicția de a folosi armele furnizate de aceștia pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei. Apelul a fost reiterat de Zelenski în special după valul de bombardamente al Rusiei asupra Ucrainei din 26 august.

La conferința sa de presă de marți, președintele ucrainean a mai spus în premieră că avioanele de luptă de producție americană F-16 primite de Ucraina de la aliați au fost deja folosite pentru doborârea de rachete și drone, de exemplu - dar nu a dat alte detalii.

Cel puțin 4 persoane au fost ucise, iar alte câteva au fost rănite sau date dispărute la 27 august, într-un al doilea atac masiv cu drone și rachete al Rusiei asupra Ucrainei în ultimele zile, care a inclus un atac asupra unui hotel din Krivoi Rog, în regiunea sudică Dnipropetrovsk.

Marți, comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a spus că în regiunea Kursk, în urma incursiunii lansate la 6 august, Ucraina controlează în prezent cam 1300 de kilometri pătrați și a luat 594 de prizoneri din rândul forțelor ruse.

Vorbind despre această operațiune surprinzătoare, președintele Zelenski a opinat marți la conferința lui de presă că liderul rus Vladimir Putin este mai preocupat să ocupe Ucraina decât să-și apere propria țară. (CB)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te