Ucraina primește armament de la Danemarca și Statele Unite

Obuzier american de tip M109A6

Ucraina a început să primească rachete Harpoon anti-navă de la Danemarca și obuziere auto-propulsate de la Statele Unite, a anunțat pe 28 mai ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov, într-o postare pe Facebook.

El a precizat că rachetele sol-mare Harpoon vor fi folosite împreună cu rachetele ucrainene Neptun pentru a apăra apele teritoriale ucrainene din Marea Neagră, inclusiv portul sudic Odesa.

Harpoon e rachetă anti-navă ghidată prin radar care zboară la altitudine joasă deasupra apei pentru a nu putea fi reperată de apărarea inamică. Poate fi lansată de pe nave, submarine, avioane de luptă și baterii de coastă.

Rusia a instituit o blocadă a porturilor ucrainene, împiedicând exporturile vitale de grâne, și-și folosește flota de la Marea Neagră pentru a lansa rachete împotriva orașelor ucrainene.

Reznikov a mai anunțat că Ucraina a primit și mai multe tipuri de piese de artilerie grea, între care și obuzierul autopropulsat american de tip M109, cu care armata ucraineană va putea lovi ținte de la distanțe mai mari.

Kievul a anunțat că dorește să primească de la Statele Unite și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune de tip MLRS pentru a-și întări apărarea în est, unde Rusia duce o ofensivă din ce în ce mai agresivă, sprijinită de tiruri de artilerie nediscriminatorii care au ucis sute de civili și au provocat daune imense.