Ucraina acuză Moscova că a folosit bombe cu dispersie asupra civililor

Dronele lansate de forțele ruse peste noapte în al șaselea atac asupra capitalei Ucrainei din această lună au fost doborâte de apărarea antiaeriană a orașului, declară oficialii.

Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone asupra Kievului, au informat oficialii regionali, în dimineața zilei de 25 iulie. Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia că a folosit muniție cu dispersie într-un atac asupra civililor, ucigând două persoane, inclusiv un copil.

Dronele lansate de forțele ruse peste noapte în al șaselea atac asupra capitalei Ucrainei din această lună au fost doborâte de apărarea antiaeriană a orașului, a declarat Serhi Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, în dimineața zilei de 25 iulie.

„Alarma a durat trei ore. Inamicul a folosit drone iraniene Shahed. Acesta este al șaselea atac cu dronă asupra capitalei în această lună. Toate țintele aeriene au fost identificate și distruse în timp util în apropiere de Kiev", a spus Popko, adăugând că atacul nu a provocat victime sau pagube.

### Vezi și... ### Silozurile din Odesa, bombardate pentru a patra zi de navele rusești

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii de est a Ucrainei Donețk, a anunțat în dimineața zilei de 25 iulie că numărul victimelor în urma atacului asupra orașului Kostiantinivka din ziua precedentă a crescut.

Două persoane, inclusiv un băiat de 10 ani, au fost ucise, iar alte șapte, inclusiv patru copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, au fost rănite în bombardarea malurilor unui lac de acumulare local unde oamenii veniseră să se îmbăieze, a spus Kirilenko, adăugând că în atacul asupra civililor a fost folosită muniție cu dispersie. Informațiile nu au putut fi deocamdată verificate.

Munițiile cu dispersie, bombele care se desfac în aer și eliberează zeci de bombe mai mici, sunt larg interzise din cauza riscului pe care îl prezintă pentru civili. La începutul acestei luni, Statele Unite au anunțat că au livrat și muniții cu dispersie Ucrainei.

Kievul s-a angajat să folosească muniția doar împotriva obiectivelor militare și doar pentru eliberarea teritoriului.

Dronele atacă Moscova, iar Moscova ripostează

Pe 24 iulie, două drone au lovit clădiri din Moscova, presa afirmând că au fost găsite resturi ale unei dintre acestea nu departe de sediul Ministerului Apărării.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe canalul său Telegram că două drone „au fost suprimate și doborâte la pământ” și a dat vina pe armata ucraineană.

Rusia acuză Ucraina de un atac cu drone la Moscova

Riposta nu s-a lăsat așteptată. Pe 24 iulie, dronele rusești au lovit instalațiile portuare din Reni și Izmail, noduri-cheie ucrainene de export de cereale de pe Dunăre, la doar câteva sute de metri peste fluviu de granița României, membră NATO și UE.

Președintele Klaus Iohannis al României a condamnat atacul într-un mesaj pe Twitter.

Armata Rusiei a lansat lovituri militare asupra Odesei și a altor unități ucrainene de export de alimente în ultimele zile, după ce Kremlinul s-a retras dintr-un acord de coridor maritim intermediat de ONU care garanta transportul cerealelor ucrainene în siguranță pe Marea Neagră. Kievul a acuzat Moscova că vizează aprovizionarea cu cereale și infrastructura vitală pentru a obține noi facilități și un nou acord.

Your browser doesn’t support HTML5

Voluntarii curăță catedrala din Odesa avariată după atacul rusesc

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au avut 35 de confruntări în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General, în dimineața zilei de 25 iulie. Capii armatei ucrainene spun că încercările de contraatac rusești în jurul lui Bahmut din regiunea de est Donețk au fost respinse de apărătorii ucraineni.

Bahmut a căzut în mâinile rușilor în mai, după luni de lupte sângeroase, dar contraofensiva ucraineană în nordul și sudul orașului a reușit să înregistreze progrese în ultimele săptămâni.

Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcțiile Berdiansk și Melitopol din regiunea de sud Zaporojie, spun reprezentanții armatei.

Pe de altă parte, ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar a declarat pe 24 iulie că armata ucraineană a recâștigat peste 12 kilometri pătrați de teritoriu în sudul Ucrainei în ultima săptămână în contraofensiva lor împotriva forțelor invadatoare ruse.

Maliar a spus că forțele ucrainene au recucerit un total de peste 192 de kilometri pătrați în sectorul sudic de când a început contraofensiva, la începutul lunii iunie.