Ucraina acuză Rusia că întârzie în mod deliberat exporturile de cereale din Marea Neagră

Muncitori se odihnesc în timp ce descarcă saci de cereale ca parte a alimentelor de ajutorare care au fost trimise din Ucraina pentru depozitul Programului Alimentar Mondial (PAM) din orașul Adama, Etiopia, 8 septembrie 2022

Kievul a acuzat Rusia că a întârziat peste 165 de nave de marfă care se îndreptau spre porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru a fi încărcate cu cereale în cadrul unui acord negociat de Națiunile Unite și Turcia.

### Vezi și... ### UE și NATO au salutat reluarea exporturilor de cereale ucrainene

Inspectorii ruși „au prelungit în mod semnificativ inspecția navelor”, a afirmat Ministerul ucrainean de Externe într-o declarație din 24 octombrie. „Ca urmare, peste 165 de nave au fost blocate într-o coadă în apropierea strâmtorii Bosfor, iar acest număr continuă să crească zilnic”.

Navele care transportă cereale și alte produse alimentare către și dinspre porturile ucrainene trebuie să fie inspectate de echipe organizate de Centrul comun de coordonare cvadripartită (JCC), un grup înființat în cadrul acordului negociat de ONU-Turcia cu Ucraina și Rusia, care a fost semnat în iulie pe fondul îngrijorărilor că blocarea exporturilor de cereale ucrainene contribuie la o criză alimentară globală.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că are motive să creadă că întârzierile au fost motivate politic și că amenință din nou securitatea alimentară pentru milioane de oameni.

### Vezi și... ### Războiul din Ucraina, considerat unul dintre factorii determinanți ai foametei mondiale (raport ONU)

Rusia a amenințat anterior că se va retrage din acord. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova a cerut date privind exporturile de cereale ucrainene, iar „corecțiile” necesare pentru deblocarea transporturilor vor depinde de primirea de către Rusia a acestor informații.

La începutul lunii septembrie, președintele rus Vladimir Putin critica modul în care se fac exporturile de cereale din Ucraina în cadrul acordului negociat de ONU, considerând că acestea nu ajung în țările mai sărace așa cum era prevăzut și a avertizat că actuala criză alimentară s-ar putea intensifica, transformându-se într-o „catastrofă umanitară”.

El afirma la Forumul economic de la Vladivostok, fără a prezenta dovezi, că „aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu către cele mai sărace țări în curs de dezvoltare, ci către țările UE”. El a adăugat că „cu această abordare, amploarea problemelor alimentare din lume nu va face decât să crească.”

La sfârșitul lunii iulie s-a deschis la Istanbul un centru comun de coordonare pentru exporturile de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră. La centrul de coordonare al exporturilor sunt reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei, ai Națiunilor Unite și ai Turciei.

Principala sarcină a centrului este monitorizarea trecerii în siguranță a navelor cu cereale ucrainene pe rutele maritime prestabilite, prin apele minate de ucraineni dar și de armata rusă. Centrul coordonează și inspectarea navelor de către echipe mixte, pentru a exclude contrabanda cu arme din și spre Ucraina.