Ucraina acuză soldații ruși că au jefuit aproape 40 de muzee
O diademă de aur, încrustată cu pietre prețioase de meșteșugarii-artiști în urmă cu aproximativ un mileniu și jumătate, este unul dintre cele mai valoroase obiecte de artă din lume care s-a păstrat de pe vremea stăpânirii sângeroase a lui Attila Hunul, care a ajuns cu războinicii săi călare în Europa secolului al V-lea.
Angajații muzeului au ascuns diadema hunilor și sute de alte comori în februarie, când trupele rusești au luat cu asalt orașul Melitopol din sudul țării. Dar, după săptămâni de anchete minuțioase și stăruitoare, soldații au descoperit subsolul secret al clădirii, unde personalul ascunsese cele mai prețioase obiecte ale muzeului și și-au încărcat mașinile și tancurile cu neprețuitele obiecte de artă.
Muzeele ucrainene trebuie să expună acum în vitrine copiile obiectelor de artă, cum ar fi această copie a unui coif ceremonial de aur din secolul al IV-lea î.Hr., o comoară antică din mormântul unui rege scitic, expusă la Muzeul Comorilor Istorice din Kiev.
Iar alte vitrine nu mai conțin nimic.
Când forțele rusești au încercat, fără succes, să asedieze capitala, Natalia Pancenko, directoarea Muzeului Comorilor Istorice ale Ucrainei din Kiev, a locuit în muzeu în speranța de a pune în siguranță artefactele acestuia.
"Ne-a fost teamă de ocupanții ruși, pentru că ei distrug tot ceea ce poate fi identificat ca fiind ucrainean", a declarat ea.
O replică a unei diademe de aur din secolul al IV-lea î.Hr., provenind dintr-un tumul funerar antic scitic, este expusă la Muzeul Comorilor Istorice din Kiev.
Potrivit Nataliei Pancenko, multe dintre obiectele de artă din muzeu au fost duse în altă parte, iar acum, în locul lor, sunt expuse reproduceri.
„Aceste lucruri sunt delicate și totuși au supraviețuit sute de ani”, spune ea. „Nu am putut suporta gândul că ar putea fi pierdute”.
O altă replică a unei tolbe de aur din secolul al IV-lea î.Hr., o comoară antică din mormântul unui rege scitic, este expusă la Kiev.
Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, a afirmat, într-un interviu pentru Associated Press, că soldații ruși au jefuit mii de artefacte din aproape 40 de muzee ucrainene.
Vizitatorii privesc o replică a unui colan de aur din secolul al IV-lea î.Hr., o comoară antică provenită din mormântul unui rege scitic, expusă la Muzeul Comorilor Istorice din Kiev.
Tkachenko a declarat că jefuirea și distrugerea siturilor culturale a cauzat pierderi estimate la sute de milioane de dolari.
„Atitudinea rușilor față de patrimoniul cultural ucrainean este o crimă de război”, a declarat Tkachenko pentru AP.
„Acestea sunt descoperiri antice. Acestea sunt opere de artă. Sunt neprețuite”, a declarat Oleksandr Simonenko, cercetător-șef la Institutul de Arheologie din Ucraina. „Dispariția culturii ar reprezenta un dezastru ireparabil”.
Deocamdată, guvernul ucrainean și susținătorii occidentali care furnizează arme se concentrează, mai ales, pe înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă. Dar, când se va restabili pacea, conservarea colecțiilor ucrainene de artă, istorie și cultură va fi, de asemenea, vitală pentru ca supraviețuitorii războiului să poată începe următoarea luptă: reconstruirea vieților lor.