Pe 12 iunie, Ucraina a declarat că a eliberat o a patra așezare din regiunea estică Donețk, pe fondul contraofensivei sale în curs de desfășurare, în condițiile în care forțele ucrainene și rusești au rămas angajate în lupte strânse în regiunea estică Donețk în ultimele 24 de ore.
"Drapelul național flutură din nou în Storojve, iar acest lucru se va întâmpla în fiecare localitate până când vom elibera tot pământul ucrainean", transmite centrul de presă al forțelor ucrainene pe 12 iunie, într-un mesaj însoțit de un videoclip care arată soldați ucraineni patrulând în sat.
Pe 11 iunie, Ucraina anunța armata sa a recucerit trei localități din regiunea Donețk - Makarivka, Neskucine și Blahodatne. Informați nu a putut fi confirmată din surse independente.
Cu toate acestea, forțele ucrainene care se deplasează în această direcție nu au ajuns încă la liniile rusești puternic fortificate, care se află la aproximativ 10 kilometri sud de luptele actuale, au precizat experții.
Rusia, la rândul său, a susținut că a respins atacurile ucrainene, postând recent fotografii ale unor vehicule blindate distruse pe care NATO le-a dat Ucrainei.
Pe 10 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski recunoștea că mult-anticipata contraofensivă a început. „În Ucraina au loc acțiuni de contraofensivă și de apărare, dar nu voi spune în detaliu în ce stadiu se află", a declarat Zelenski.
Experții militari spun că actuala contraofensivă a Ucrainei va fi mult mai dură decât cea de anul trecut, deoarece Rusia a avut la dispoziție luni de zile pentru a construi fortificații defensive extinse.
De la începutul contraofensivei s-au înregistrat pierderi grele de ambele părți.
Mulți analiști au speculat că Ucraina va încerca să se deplaseze spre sud-est, spre Mariupol, oraș industrial de la Marea Azov, pentru a tăia căile de acces ale forțelor rusești și a le încercui din vest.
Contraofensiva Ucrainei are loc pe mai multe axe de-a lungul frontului de 1000 de kilometri.
Armata ucraineană a raportat lupte grele în regiunile Donețk și Luhansk în actualizarea din 11 iunie. Zelenski spune că se dau lupte grele și pe fronturile din sud.
Ruperea barajului
Contraofensiva a fost complicată de spargerea, la 6 iunie, a barajului Kakhovka, controlat de Rusia, de pe râul Nipru.
Kievul a acuzat Moscova că a umplut lacul de acumulare și a provocat în mod deliberat distrugerea barajului pentru a inunda regiunea Herson din sud și pentru a încetini contraofensiva ucraineană.
„Explozia centralei hidroelectrice de la Kakhovka a fost aparent realizată cu intenția de a împiedica Forțele de Apărare ucrainene să lanseze o ofensivă în sectorul Herson”, a declarat ministrul adjunct al Apărării ucrainean Hanna Maliar într-o postare pe rețeaua Telegram, pe 11 iunie.
Rusia, care a obținut controlul barajului la scurt timp după invazia sa la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, a respins cu fermitate acuzațiile.
Ucraina a recucerit anul trecut orașul Herson, situat pe malul vestic al fluviului Nipru, și a efectuat recent misiuni de recunoaștere pe malul estic controlat de Rusia.
Maliar a adăugat că distrugerea barajului a avut, de asemenea, scopul de a permite ca rezervele rusești din regiune să fie desfășurate pentru a consolida zonele Zaporojie și Bahmut, orașul Donețk care a fost epicentrul războiului în cea mai mare parte a anului 2023.
Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat pe 10 iunie că forțele ucrainene au avansat mai mult de un kilometru în mai multe puncte de-a lungul liniei frontului în apropiere de Bakhmut.
Deși grupul de mercenari privați Wagner din Rusia a obținut luna trecută controlul asupra celei mai mari părți din Bahmut, Kievul neagă că orașul este deținut în totalitate de forțele rusești și a declarat că luptele sunt în curs de desfășurare.
Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, a declarat că forțele armate ucrainene par să fi înregistrat, de asemenea, unele câștiguri în ofensiva lor în regiunea Zaporojie din sud.
Armata rusă a declarat că a respins cu succes atacurile în ambele zone. Ministerul rus al Apărării a publicat în ultimele zile imagini video care arată ceea ce spune că ar fi numeroase vehicule blindate și tancurilor ucrainene, inclusiv tancuri germane Leopard 2 și vehicule de luptă americane Bradley scoase din luptă de loviturile armatei ruse.
Ministrul apărării, Serghei Șoigu, a acordat medalii pe 11 iunie soldaților despre care a spus că au distrus armamentul străin donat Kievului.
Un oficial al ONU a avertizat la 10 iunie cu privire la catastrofalele consecințe umanitare ale ruperii barajului și ale inundațiilor rezultate.
Subsecretarul general al ONU, Martin Griffiths, a declarat pentru AP că nu mai puțin de 700 de mii de persoane au nevoie de apă potabilă și a spus că această criză va duce probabil la scăderea exporturilor de cereale, la creșterea prețurilor la alimente în întreaga lume și la mai puțină hrană pentru milioane de persoane nevoiașe. „Adevărul este că vede acum doar începutul consecințelor pe care le va produce acestui act", a spus Griffiths.
Your browser doesn’t support HTML5
Pe 11 iunie, serviciile de informații britanice susțineau că distrugerea barajului „a perturbat grav” principala sursă de apă dulce pentru peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în mod ilegal în 2014.
Apa din rezervorul barajului a scăzut probabil sub nivelul intrării care alimentează canalul care livrează apă în peninsulă, potrivit evaluării. Ca urmare, se așteaptă ca apa să nu mai curgă în canal, ceea ce va reduce distriguția de apă dulce în sudul regiunii Herson și în nordul Crimeei.
Ministerul britanic al Apărării a declarat că se așteaptă ca autoritățile ruse să satisfacă nevoile de apă ale civililor prin utilizarea rezervoarelor, raționalizarea apei, forarea de noi puțuri și apă îmbuteliată. Militarii britanici precizează că oamenii de pe ambele maluri ale Niprului se confruntă cu o criză de salubritate, cu un acces limitat la apă sigură și cu un risc crescut de boli transmise prin apă sau din cauza lipsei mijloacelor minime de igienă.
Eforturile de salvare au continuat pe 11 iunie, iar Ministerul ucrainean de Interne a declarat că 35 de persoane, inclusiv șapte copii, sunt în continuare date dispărute în regiunea Herson. Cinci persoane din Herson și o persoană din regiunea Nikolaev au murit în urma inundațiilor. Autoritățile ucrainene spun că 32 de orașe și sate de pe malul vestic al Niprului, controlate de forțele ucrainene, sunt încă sub ape.
Au fost raportate eforturi de evacuare și pe malul estic al râului, care este mai vulnerabil la inundații.
Ambele părți s-au acuzat reciproc că ar fi bombardat echipele de salvare și civili în timpul eforturilor de salvare.