Ucraina ar putea fi nevoită să importe electricitate

Cafenea din Liov rămasă fără electricitate în urma atacurilor rusești, Ucraina, 11 octombrie 2022.

Rusia a lovit cel puțin jumătate din capacitatea de generare a căldurii din Ucraina începând cu 10 octombrie, dar nu toate unitățile energetice avariate au încetat să funcționeze complet, a spus vineri ministrul ucrainean al energiei într-un interviu pentru agenția Reuters.

Herman Halușcenko a explicat că 30-40% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost lovită de valurile de atacuri rusești cu rachete și drone, gândite să distrugă întregul sistem energetic – obiectiv care nu a fost atins.

„Este o proporție destul de mare, recunosc, reprezintă cel puțin jumătate din capacitatea de generare a căldurii, poate și mai mult”, a spus Halușcenko în interviul cu Reuters.

În timp ce Rusia le distruge sistemul energetic, ucrainenii se pregătesc pentru o iarnă aspră

Rusia și-a intensificat săptămâna trecută bombardamentele aeriene asupra Ucrainei, atacând cu rachete și drone zone rezidențiale și instalații energetice de la Kievul și din alte orașe importante ale Ucrainei.

„Vedem că au vizat o serie de (facilități) noi, dar au bombardat (și facilități) care fuseseră deja lovite, pentru a le distruge total”, a adăugat Halușcenko.

Ministrul ucrainean al energiei a spus că în aceste condiții Ucraina ar putea fi obligată să importe energie electrică pentru a trece peste criză, și a adăugat că pagubele cauzate până acum se ridică la miliarde de dolari.