„Suntem conștienți de această problemă și, desigur, ne pregătim să lansăm o operațiune de contraminare pentru a elimina minele din Marea Neagră cu prima ocazie. Am creat pentru aceasta un cartier general, care planifică deja operațiuni de acest tip. În acest sens, avem anumite înțelegeri cu partenerii noștri, în special cu țările NATO, în ceea ce privește viitoarea implicare în această activitate a grupului antimină al Alianței Nord-Atlantice, care lucrează în permanență în Marea Mediterană", a declarat Neizhpapa.
El a precizat că, din cauza distrugerii barajului de la centrala hidroelectrică Kahovka, numărul de mine din Marea Neagră a crescut de multe ori. Rusia, „temându-se de o contraofensivă ucraineană peste fluviul Nipru, a creat un întreg sistem de bariere, instalând mine de toate tipurile care, desigur, au fost luate de torentul provocat de distrugerea barajului și au ajuns în Marea Neagră".
„Prin urmare, numărul minelor care se aflau în mare înainte de acest eveniment tragic era mult mai mic decât al celor care se află azi în Marea Neagră", a adăugat viceamiralul.
Comandantul Marinei Militare este convins că „Ucraina trebuie să fie întotdeauna pregătită pentru acțiuni suplimentare pentru a asigura siguranța navigației civile cât mai curând posibil, mai ales că transportul maritim este o componentă inseparabilă a dezvoltării economiei statului”.
Autoritățile din teritoriile ucrainene recucerite raportează periodic cazuri în care civilii au fost victimele dispozitivelor explozive și fac apel la populație să se abțină să meargă în zone care nu au fost încă inspectate de geniști.
Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, o treime din suprafața totală a Ucrainei este potențial periculoasă din cauza minelor.