Ucraina avertizează asupra intensificării mișcărilor militare în Belarus

Forțele armate ucrainene spun că Belarus și-a intensificat activitățile militare și concentrează trupe în apropierea graniței comune. „Forțele armate ale Republicii Belarus și-au intensificat activitățile de recunoaștere, unități suplimentare sunt desfășurate în zonele de frontieră din regiunea Homel”, a declarat statul major ucrainean, într-un raport de situație pe 23 mai. „Amenințarea cu rachete și lovituri aeriene de pe teritoriul Republicii Belarus rămâne valabilă”, susține armata ucraineană.

După declarația de la Kiev, Ministerul Apărării din Belarus a anunțat într-un comunicat că a început ceea ce a numit „o altă fază de verificări” a echipamentelor sale militare. Belarus nu a participat oficial la invazia rusă în Ucraina, dar a permis ca teritoriul său să fie folosit de trupele rusești pentru pregătirea atacurilor pe teritoriul ucrainean.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenka și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit pe 23 mai, pentru a treia oară în ultima lună, pentru a sublinia coeziunea celor două țări în fața izolării internaționale cu care se confruntă după începutul invaziei rusești în Ucraina.