Ucraina avertizează populația să nu revină deocamdată în zonele eliberate din regiunea Harkov

După eliberarea Iziumului de armata rusă

Un oficial ucrainean de rang înalt a îndemnat populația să nu se grăbească să se întoarcă în localitățile recent eliberate din regiunea Harkov, pentru a permite autorităților să restabilească măsurile de securitate, în condițiile în care bombardamentele continuă în zonă.

„Prima noastră sarcină este să restabilim autoritățile de stat și locale în așezările eliberate”, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk pe 17 septembrie într-o emisiune la televiziunea națională. Autoritățile „sunt pe cale să înceapă să lucreze în regiunea Harkov... dar bombardamentele continuă acolo. Situația s-a îmbunătățit, dar nu suficient pentru a ne întoarce”, a adăugat ea. „Solicitarea și recomandarea mea sunt de a aștepta. Nu vă grăbiți să vă întoarceți. Permiteți autorităților să facă totul pentru a se asigura că teritoriile sunt curățate, că energia electrică este restabilită și că [autoritatea] ucraineană este pe deplin funcțională.”

Într-o contraofensivă masivă, armata ucraineană a împins forțele rusești afară din sute de orașe și localități din nord-estul țării, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că stabilizarea comunităților eliberate este în curs de desfășurare.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.