Ucraina vede în Biden un aliat de încredere, în pofida unor dezacorduri „tactice”

Soldat ucrainean pe linia de front, în estul Ucrainei, regiunea Luhansk, decembrie 2021.

Casa Albă a respins speculații că președintele Joe Biden ar face presiuni asupra omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, să cedeze anumite teritorii separatiștilor pro-ruși din estul țării, ceea ce l-ar putea convinge pe președintele rus Vladimir Putin să nu declanșeze un atac de proporții.

Într-o convorbire telefonică care a durat o oră și jumătate, Biden l-a informat pe președintele Ucrainei cu privire la summitul său virtual cu Putin, subliniind că nu se va discuta și nu se vor lua decizii cu privire la Ucraina.

### Vezi și... ### Discuții despre război. Soldații ucraineni din prima linie

Șeful executivului american a subliniat în ambele conversații că nici o țară nu poate obliga o altă țară să-și modifice frontierele. Joe Biden s-a întreținut de asemenea cu lideri din nouă țări est și central europene – Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Latvia, Lituania, Polonia, România și Slovacia - oferindu-le asigurări cu privire la angajamentele de securitate ale Statelor Unite, în regiune.

În condițiile în care Rusia a masat la frontiera cu Ucraina 100 de mii de militari, administrația Biden s-a angajat într-un efort diplomatic amplu, menit să evite un conflict despre care unii analiști susțin că ar putea fi cel mai devastator de la cel de-al doilea război mondial încoace.

Statele Unite și aliații au amenințat Rusia cu sancțiuni economice dure dacă se aventurează într-un conflict militar. Oficialități americane au spus că administrația e pregătită să trimită Ucrainei ajutor militar suplimentar, să mărească prezența militară și să organizeze manevre și exerciții de pregătire în țările din flancul estic al NATO.

În convorbirea telefonică, Biden i-a spus lui Volodimir Zelenski că Rusia nu are drept de veto în privința aderării Ucrainei la NATO.

Președintele Zelenski a arătat că e pregătit să continue negocierile în „formatul Minsk” (Rusia, Ucraina, Germania și Franța ca mediatori), negocieri menite să acorde regiunilor separatiste din estul Ucrainei un statut special și mai multă autonomie.

A cerut în schimb Rusiei să respecte acordurile de încetare a focului și suveranintatea Ucrainei. Volodimir Zelenski vrea ca sancțiunile împotriva Moscovei să fie impuse acum și reduse dacă Putin reduce tensiunile și a cerut Statelor Unite să livreze echipamente militare considerate adecvate pentru tipul de conflict care e anticipat.

În ciuda unor dezacorduri „tactice”, liderii ucrainieni văd în Biden un aliat de încredere.