Ucraina cere asistență militată Statelor Unite

MInistrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov și omologul său american Lloyd Austin, Washington, 18 noiembrie 2021.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că a cerut asistență militară în timpul primei sale călătorii în Statele Unite, pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la o posibilă agresiune rusă.

Vorbind cu jurnaliştilor la Ambasada Ucrainei la Washington pe 19 noiembrie, la o zi după ce s-a întâlnit cu ministrul american al Apărării Lloyd Austin, Reznikov a spus că Ucraina trebuie să-şi consolideze capacităţile aeriene şi navale pentru a descuraja ameninţările ruse. „Pentru a opri agresiunea [rusă], trebuie să arătăm că nota de plată va fi prea mare”, a spus el.

Cu toate acestea, Reznikov a refuzat să precizeze în ce anume constă ajutorul militar cerut Statelor Unite.

Ucraina a declarat la începutul acestei luni că Rusia a masat până la 90.000 de militari în apropierea graniței sale, stârnind îngrijorări în Occident că Moscova ar putea pregăti o incursiune militară peste frontieră.

Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea în 2014 și a sprijinit milițiile separatiste din regiunile estice ale Ucrainei. Conflictul, care continuă până în zilele noastre, s-a soldat cu cel puțin 13.200 de vieți.

Reznikov a asigurat la Washington că a primit un angajament „foarte puternic” de la Austin că Statele Unite vor fi „umăr la umăr” cu Ucraina.