Ucraina a cerut luni, 26 decembrie, excluderea Rusiei din ONU, la peste zece luni de la începerea invaziei rusești, o cerere cu şanse reduse de succes, Moscova având drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, relatează AFP.
„Ucraina cere statelor membre ONU (…) să ridice Federaţiei Ruse statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi să o excludă din ONU”, a cerut Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.
Potrivit Kievului, Rusia „ocupă ilegal locul URSS în Consiliul de Securitate al ONU” din 1991, de la destrămarea Uniunii Sovietice.
Aceste „trei decenii de prezenţă ilegală la ONU au fost marcate de războaie şi acapararea de teritorii din alte ţări, o schimbare forţată de graniţe recunoscute internaţional şi de încercări de a-şi satisface ambiţiile neo-imperiale”, se mai arată în comunicatul Ministerului de externe ucrainean, citat de AFP.
### Vezi și... ### Șeful ONU speră să fie pace în Ucraina în 2023, dar nu e prea optimistKievul se confruntă de zece luni cu invazia rusă, după ce în 2014 a pierdut de facto peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia, care în același an a început să susțină activ și milițiile separatiste din estul Ucrainei.
Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți, pe lângă Statele Unite, Marea Britanie, Franța și China, ai Consiliului de Securitate ONU, ceea ce-i dă dreptul de a se opune oricărei rezoluții prin veto. Puternicul organism de 15 locuri poate lua numeroase măsuri pentru a face față crizelor globale, inclusiv poate autoriza acțiuni militare, poate aproba modificări la Carta ONU și impunerea de sancțiuni statelor individuale.
De săptămâni, Rusia este acuzată că încalcă legislația internațională, după ce a început să distrugă sistematic infrastructura civilă din Ucraina, lăsând milioane de oameni în frig și întuneric.
Pe 23 noiembrie, ministrul de externe Dmitri Kuleba a cerut ca Rusia să fie declarată „stat terorist” în urma unui val de atacuri cu rachete care au vizat instalațiile energetice din Kiev și alte orașe ucrainene. În aceeași zi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Consiliului de Securitate ONU, în timpul unei apariții video, să ia măsuri ferme împotriva Moscovei.
„Nu putem fi ostaticii unui terorist internațional”, a spus Zelenski. „Rusia face totul pentru ca un generator să fie un instrument mai puternic decât Carta ONU”.
Cum a ajuns Rusia membru permanent în Consiliul de Securitate ONU?
În urma prăbușirii Uniunii Sovietice, 11 republici sovietice - toate cu excepția statelor baltice și a Georgiei - au semnat Protocolul de la Alma-Ata la 21 decembrie 1991, înființând Comunitatea Statelor Independente și declarând că Uniunea Sovietică a încetat să mai existe. Protocolul prevedea ca Federația Rusă să-și asume calitatea de membru al Națiunilor Unite care aparținuse Uniunii Sovietice, inclusiv scaunul permanent în Consiliul de Securitate ONU.
Nu există niciun mecanism de eliminare a unui membru permanent al Consiliului de Securitate scris în Carta ONU.
Marianna Fakhurdinova, cercetătoare la New Europe Center, declara recent: „Calea pe care a ales-o Ucraina este să demonstreze că Federația Rusă s-a alăturat ilegal consiliului de securitate al ONU. Ucraina a dezvoltat această teză încă din 2014, dar subiectul a început să fie promovat mai activ după invazia din februarie 2022.”