Ucraina cere un Tribunal Penal Internațional special pentru crimele de război comise de Rusia

Ucraina încearcă să obțină sprijinul politic a, Uniunii Europene pentru crearea unui tribunal special care să-i judece pe liderii militari și politici ai Rusiei, responsabili de declanșarea războiului, relatează Reuters.

Mai mulți lideri ucraineni, aflați luni la Bruxelles, la o conferință despre crime de război și pedepsirea celor responsabili, au pledat pentru înființarea unei instanțe speciale dedicată urmăririi penale a celor responsabili de invazia din Ucraina, instanță care să funcționeze pe lângă Curtea Penală Internațională (CPI).

CPI cu sediul la Haga și-a lansat propria anchetă cu privire la presupusele crime împotriva umanității și crime de război, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar nu are competența de a ancheta agresiunea din Ucraina.

„Ucraina a militat (...) pentru crearea unui tribunal special internațional care să-i judece toți liderii Federației Ruse, responsabili de agresiunea militară împotriva țării nostru”, a declarat Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Nu e clar unde ar urma să-și aibă sediul un astfel de tribunal, dar Iermak a propus ca acesta să fie un organism înființat în baza unui tratat, similar cu tratatul sau statutul de la Roma, care a instituit Curtea Penală Internațională (CPI).

### Vezi și... ### R. Moldova se alătură presiunilor juridice internaționale împotriva Rusiei

A fost adoptat la o conferință diplomatică de la Roma din 17 iulie 1998 și a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. Printre altele, tratatul stabilește funcțiile, jurisdicția și structura instanței.

Noul tribunal penal, în viziunea ucraineană, ar face posibilă judecarea suspecților și în absență, care ar putea eventual fie reținuți ulterior, dacă ar vizita o țară semnatară a tratatului.

Moscova respinge categoric acuzațiile Kievului și ale țărilor occidentale că ar fi comis crime de război sau crime împotriva umanității în cursul actualei invazii din Ucraina. Kremlin-ul susține că este vorba de o „operațiune militară specială”, lansată pentru „demilitarizarea și denazificare” a țării vecine.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a declarat luni, 5 septembrie că legislativul european „va continua să fie unul dintre cei mai entuziaști susținători ai unui tribunal internațional special” care să-i tragă la răspundere pe președintele rus Vladimir Putin, pe președintele belarus Alexander Lukașenko și pe alți lideri.

Noul procuror general al Ucrainei, Andri Kostin, a declarat că „CPI nu poate investiga această crimă din cauza constrângerilor legale, totuși nu o putem lăsa nepedepsită. Prin urmare, crearea unui tribunal internațional special... este o problemă centrală pentru Ucraina”.

Un act de agresiune este definit de Națiunile Unite drept „invazia sau atacul de către forțele armate ale unui stat pe teritoriul altui stat, sau orice ocupație militară...”

În ciuda recunoașterii crimei în temeiul dreptului internațional, în prezent nu există nicio instanță sau tribunal la care Ucraina să poată apela, remarcă Reuters.

### Vezi și... ### Limitele CPI: ar putea oare Curtea Penală Internațională să-l judece pe Putin?