Ucraina cere UNESCO să adauge Odesa pe lista patrimoniului mondial

Fondat în 1794 de împărăteasa Ecaterina cea Mare ca port militar și comercial la Marea Neagră și regiunile mediteraneene, Odesa este singurul oraș ucrainean care a păstrat elemente arhitecturale din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.

Monumentul Fondatorilor din Odesa, cunoscut și sub numele de Monumentul Împărătesei Ecaterina cea Mare, se află în piața centrală a orașului.

Construit în 1887, Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Odesa este cel mai vechi teatru din oraș și unul dintre cele mai cunoscute repere ale sale.

Construit în stil neobaroc de către arhitecții austrieci Ferdinand Fellner și Hermann Helmer, acesta are pe friză sculpturi ale compozitorilor clasici, precum și unele statui și basoreliefuri dedicate lui Alexandru Pușkin - considerat de mulți drept cel mai mare poet rus.

 

O altă clădire emblematică este fostul Palat Abaza, construit între anii 1856-1858 de arhitectul Ludwig Otton. Palatul găzduiește, în prezen,t Muzeul de Artă Occidentală și Orientală din Odesa.
 

Casa istorică Russov a fost construită inițial ca o casă de locuit în 1900 de către antreprenorul și filantropul A.P. Russov cu ajutorul arhitecților L.M. Chernigov și V.I. Schmidt.

Galeria Odesa era considerată cel mai bun hotel din sudul Rusiei - până ce, în apropiere, a fost inaugurat Hotelul Bristol. Acesta a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil Art Nouveau, iar în prezent este o galerie comercială și un hotel.

Plafonul Galeriei Odesa.

Câteva dintre sculpturile din Galeria Odesa.

Construit între 1898 și 1899, hotelul Bristol este un melanj arhitectonic renascentist și victorian  baroc, cu statui neoclasice. Arhitecții care l-au creat au fost Alexander Bernadazzi și Adolf Minkus. În timpul perioadei sovietice, hotelul a fost redenumit Hotel Krasnaia („roșu” în limba rusă), ca aluzie la steagul roșu al revoluției.

Statuia Grafului Voronțov, realizată de sculptorul Friedrich Brugger, a fost amplasată în 1863 în Piața Sobor în onoarea lui Mihail Semionovici Voronțov, feldmareșal și general-guvernator al regiunii Novorossia.

Grădina orașului Odesa, proiectată de Felix de Ribas în 1803, este cel mai vechi parc din oraș.

Atlanți sprijinind globul pământesc pe umeri, grup statuar realizat de sculptorul Tobia Fishel, pe fațada Casei istorice Falz-Fein. Clădirea, construită în 1901 de arhitectul Vlodek în stil Art Nouveau, este o altă atracție populară.

Un trecător lângă Casa Oamenilor de Știință din Odesa, organizație înființată în 1923 reunind  oamenii de știință din diferitele institute de cercetare din oraș. Clădirea este găzduită în fostul palat al conților Tolstoi. A devenit Casa Oamenilor de Știință în 1934.
 

Grand Hotel Moscow a fost construit între 1901 și 1904, în stil Art Nouveau, de către un om de afaceri moscovit.
 

Casa Libman, construită între 1887 și 1888 de arhitectul E.Y. Mesner, era renumită pentru brutăria sa, precum și pentru cafeneaua și sala de biliard.

În conformitate cu Convenția UNESCO din 1972 pentru protecția patrimoniului mondial cultural și natural, ratificată atât de Ucraina, cât și de Rusia, semnatarii acesteia sunt obligați să se abțină de la orice acțiune deliberată care ar putea afecta direct sau indirect patrimoniul mondial.