Ucraina comemorează un an de la masacrul de la Bucea

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află în Ucraina, unde participă la Summitul Bucha 2023, la invitația lui Volodimir Zelenski.

La 31 martie, Ucraina a marcat un an de când forțele rusești s-au retras din Bucea, lăsând în urmă sute de cadavre de civili uciși pe străzile orașului.

Kievul a declarat că a fost un masacru și o crimă de război rusească.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, președintele Volodimir Zelenski a numit masacrul de la Bucea „un simbol al atrocităților” comise de armata rusă.

„Nu vom ierta niciodată. Îi vom pedepsi pe toți cei vinovați”, a declarat Zelenski într-o declarație care însoțește videoclipul.

Armata rusă a fost nevoită să părăsească în grabă Bucea și Irpin, alt oraș de la periferia Kievului, după o încercare eșuată de a cuceri capitala ucraineană. Imediat după aceea, imaginile cu cadavrele împrăștiate pe străzile din Bucea au stârnit un val de șoc și condamnare în întreaga lume. Rusia a negat comiterea masacrelor și a susținut că morțile au fost „înscenate” de Ucraina.

Oficialii ucraineni estimează că au fost găsite la Bucea aproximativ patru sute de cadavre de civili care se alătură celor peste o mie descoperite în întreaga regiune din jurul Kievului. Multe dintre cadavre au fost îngropate în gropi comune.

Anchetatorii ucraineni și internaționali au deschis o anchetă privind crimele de război din Bucea, Irpin și alte locații din Ucraina unde se pare că au avut loc masacre.

Morminte fără nume ale celor uciși de soldații ruși în timpul ocupației orașului Bucea, în afara Kievului

Și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost la Kiev pe 31 martie pentru a comemora atrocitățile de la Bucea.

„La un an de când trupele ruse au comis masacrul din Bucea, am revenit în acest loc pentru a onora victimele nevinovate - bărbați, femei, părinți și copii - sute de oameni uciși, mulți alții violați și torturați cu o cruzime de neimaginat. Nimeni nu credea că ororile despre care am citit în manualele de istorie pot avea loc și acum, pe continentul nostru, chiar în țara vecină. Aceste crime împotriva umanității trebuie oprite și pedepsite!”, a scris liderul moldovean pe pagina sa de Facebook.

„Moldova sprijină puternic vecinii și prietenii noștri din Ucraina. Când a venit războiul, am fost alături de toți ucrainenii care fugeau de război. Am oferit adăpost sutelor de mii de refugiați, jumătate dintre ei fiind copii. Vom continua să facem acest lucru până când fiecare ucrainean se va putea întoarce acasă, în siguranță”, a spus Maia Sandu în discursul susținut la eveniment.

Ucraina comemorează victimele de la Bucea, la un an de la eliberare

La Kiev, s-au mai aflat prim-miniștrii a trei țări UE - Slovacia, Slovenia și Croația - într-o vizită neanunțată anterior, programată să coincidă cu comemorarea masacrului de la Bucea.

Alături de președinta moldoveană și de liderul ucrainean, Eduard Geger, Robert Golob și Andrej Plenkovich au participat la un summit de la Kiev numit Bucea: Responsabilitatea Rusiei pentru crimele din Ucraina.

„Acum un an, Ucraina a eliberat Bucea și lumea s-a trezit cu adevărata față a ocupației ruse. Bucea este o scenă a crimei și un simbol pentru toate crimele rusești - ucideri în masă, deportări, ștergerea unor orașe întregi", a spus premierul estonian Kaja Kallas într-un tweet, pe 31 martie.

Între timp, luptele dintre forțele ucrainene și cele rusești pentru controlul orașului Bahmut și al altor orașe-cheie din regiunea estică Donețk au continuat fără încetare, în timp ce orașul Harkov din nord-estul țării a fost ținta unor atacuri cu rachete și drone în cursul nopții, a declarat armata la 31 martie.

Rusia a vizat infrastructura civilă din orașul Harkov cu nouă lovituri de rachete lansate de sisteme aer-sol S-300 și 10 drone Shahed de fabricație iraniană, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său zilnic, adăugând că nouă drone au fost distruse. Cel puțin cinci civili au fost răniți, au precizat autoritățile.

„Inamicul continuă să ignore legile și obiceiurile războiului, folosind tactici de teroare împotriva cetățenilor pașnici ai țării noastre”, a declarat armata.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce se întâmplă la Bahmut? Armata ucraineană a decis să nu se retragă

În sudul regiunii Herson, trupele rusești au bombardat de 64 de ori obiective civile în ultima zi, omorând o persoană și rănind două, a raportat administrația militară regională la 31 martie.

În Bahmut și în jurul acestuia au continuat luptele grele. Apărătorii ucraineni au respins 22 de atacuri în ultimele 24 de ore, precum și în Avdiivka, Liman și Mariinka.

Un civil a fost ucis și alți șase au fost răniți de bombardamentele rusești în zona din jurul Bahmutului, scrie guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, pe canalul său Telegram pe 31 martie.

Bahmut, un oraș minier cu o populație de 70.000 de persoane înainte de război, a devenit epicentrul ofensivei rusești pentru controlul estului Ucrainei. Se crede că aproximativ două mii de civili au mai rămas în orașul care aproape că a fost ras de pe fața pământului.

În sudul Ucrainei, orașul Zaporojie a fost și el ținta unor bombardamente efectuate de Rusia în timpul nopții. Aceste lovituri au avariat infrastructura civilă, a relatat pe Telegram secretarul Consiliului municipal Zaporojie, Anatoli Kurtev, care a precizat că nicio persoană nu a fost rănită.

Your browser doesn’t support HTML5

În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare

Ultimele lupte au avut loc în timp ce Zelenski marca ziua 400 de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de trupele Rusiei, afirmând în discursul său de seară din 30 martie că țara sa își pregătește următorii pași, dar nu a menționat în mod explicit o contraofensivă anticipată.

Zelenski a declarat că, în aceste 400 de zile, Ucraina a parcurs un „drum extraordinar prin lupta sa, amintind recucerirea unor zone din regiunea Harkov și a orașului Herson și modul în care este apărat Bahmut și regiunea Donbas în general.

„Acesta este eroismul ucrainenilor, pe care lumea nu îl va uita”, a spus el, adăugând: „Ne pregătim următorii pași, ne pregătim acțiunile active, apropiindu-ne de victorie..... Nu vom lăsa nicio urmă a Rusiei pe teritoriul nostru și nu vom lăsa niciun inamic nepedepsit”.

Comandanții militari ucraineni au declarat că o contraofensivă nu este departe, dar Zelenski a afirmat la începutul acestei săptămâni că Kievul așteaptă încă „suficiente arme" înainte de a organiza atacuri majore.

Your browser doesn’t support HTML5

Orașele Bucea și Irpin, în reconstrucție după distrugerile cauzate de armata rusă