Ucraina critică NATO pentru lipsa de progrese în politica „ușilor deschise”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a criticat lipsa de progrese în politica „ușilor deschise” a NATO privind aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, și că nu poate înțelege de ce țara sa nu a fost invitată la summitul blocului militar, de luna viitoare.

Liderii NATO se întâlnesc pe 14 iunie la Bruxelles pentru întărirea relațiilor transatlantice, cu o nouă administrație americană, a președintelui Joe Biden, și pe fundalul tensiunilor tot mai mari cu Rusia.

„Înțelegem dorința aliaților de a organiza un summit închis (...), dar nu înțelegem cum este posibil să nu se găsească un format pentru participarea Ucrainei”, a declarat ministrul ucrainean de externe, miercuri, la Kiev, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al OSCE, Helga Schmid.

Kuleba a spus că Ucraina este recunoscătoare NATO pentru „uşa deschisă”, în 2008, fostelor republici sovietice, când Ucraina și-a exprimat dorința de a adera la Alianță, dar că de atunci „nu s-a făcut nimic” pentru punerea în aplicare a acelei decizii.

La începutul acestei luni, președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski, a solicitat NATO să-și consolideze prezența în regiunea Mării Negre și a cerut Washingtonului să susțină oferta Ucrainei pentru un plan de acțiune al NATO, în cadrul summitului. Pledoaria lui Zelenski a venit după ce Rusia a desfășurat peste 100.000 de militari lângă granița sa cu Ucraina și în Crimeea anexată.

Concentrarea de forțe a provocat îngrijorări în capitalele occidentale cu privire la intențiile Moscovei, pe fondul intensificării luptelor din estul Ucrainei între forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși sprijiniți de la Kremlin.