Ucraina este dispusă la anumite compromisuri pentru a pune capăt luptelor din estul separatist (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Cine este Andrii Iermak, noul șef al administrației prezidențiale ucrainene

Noul șef al administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak a lăsat de înțeles că Ucraina ar fi dispusă la anumite compromisuri în negocierile vizând aplanarea conflictului separatist din estul țării. Vorbind la Kiev miercuri, la o zi după numirea sa în funcție, Iermak a ținut să sublinieze că președintele Volodimir Zelenski vrea să pună capăt luptelor din Donbas, regiune controlată parțial din 2014 de milițiile separatiste, sprijinite de Rusia. Moscova a negat mereu orice implicare directă în conflictul din estul Ucrainei.

### Vezi și... ### Kremlinul s-a distanțat de numirea unui cetățean rus ca premier de facto al regiunii separatiste Donețk din Ucraina


Numirea lui Iermak a fost primită cu suspiciune de unele cercuri politice de la Kiev care cred că noul șef al administrației prezidențiale ar fi înclinat să „facă jocul Moscovei”, mai ales după ce anul trecut a fost implicat în schimburile masive de prizonieri, în calitatea sa de consilier prezidențial.

### Vezi și... ### Schimbul de prizonieri între forțele ucrainene și separatiști: reverberații în Occident și Rusia (VIDEO)


La conferința de presă, Iermak a încercat să aplaneze aceste temeri, reafirmând că regiunile separatiste și peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în martie 2014, rămân „teritorii ucrainene”.

### Vezi și... ### Negocierile ruso-ucrainene de la Paris: un schimb „total de prizonieri” și un „armistițiu amplu”


El nu a exclus posibilitatea ca Zelenski să se întâlnească, din nou cu omologul său rus Vladimir Putin dacă „președintele consideră că această întrevedere ar avansa negocierile din formatul Normandia”. Este vorba de negocierile la care participă Ucraina, Rusia, Franța și Germania, grup care a adoptat deja, imediat după izbucnirea ostilităților, așa-numitele acorduri de la Minsk. Gândite să pună capăt luptelor în estul Ucrainei și să găsească o soluție politică problemei secesioniste. Pentru moment, fără mare succes.

Putin și Zelenski s-au întâlnit pe 9 decembrie la Paris, în cadrul summi-tului „grupului Normandia”, la care au mai participat cancelara germană Angela Merkel și gazda reuniunii, președintele francez Emmanuel Macron.

Numele lui Iermak a fost circulat mult în presă și pentru legăturile sale cu Rudolph Giuliani, avocatul personal al președintelui Donald Trump.

În timul audierilor din Camera reprezentanților, care au dus la deschiderea procesului de „impeachment” împotriva președintelui, au apărut mărturii că Giuliani ar fi insistat pe lângă Iermak ca Ucraina să deschidă o anchetă oficială legată de activitatea în Ucraina a fostului vicepreședinte democrat Joe Biden și a fiului acestuia, Hunter. Binden este unul dintre potențialii contracandidați ai președintelui Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

### Vezi și... ### Președintele Donald Trump, achitat în procesul de impeachment


La conferința de presă de miercuri de la Kiev, Iermak a răspuns numai la cinci întrebări, niciuna legată de Giuliani sau procesul de „impeachment”.

În timp ce Iermak devenea șeful administrației prezidențiale ucrainene, la Moscova, președintele Vladimir Putin a numit un nou însărcinat cu problema ucraineană: Dmitri Kozak, adjunct al șefului administrației de la Kremlin și fost reprezentant pentru relațiile cu R.Moldova. Kozak l-a înlocuit pe Vladislav Surkov, considerat un dogmatic.