Ucraina este forțată să restricționeze energia electrică în urma avariilor la rețea

Pentru a economisi energie electrică, în Kiev iluminatul stradal a fost limitat, 17 octombrie 2022

Pe 19 octombrie, oficialii au anunțat că sunt de așteptat pene de curent și restricții în alimentarea cu energie electrică.

Ucraina se confruntă cu pagubele provocate infrastructurii de atacurile aeriene rusești. Diferite regiuni ale Ucrainei ar putea suferi întreruperi de energie electrică pentru a reduce încărcătura rețelei electrice pe 19 și 20 octombrie, a declarat un consilier al ministrului energiei, Oleksandr Harcenko. El a spus că vor exista întreruperi, inclusiv unele programate.

### Vezi și... ### Evacuarea civililor din Herson| Multe regiuni ucrainene rămân fără electricitate

„Din păcate, potrivit noilor date, aproximativ 40% din totalul infrastructurii este grav avariată. Lucrările de reparare și conectare sunt în curs de desfășurare, dar sunt așteptate întreruperi astăzi și mâine”, a declarat Kharchenko la televiziunea ucraineană. El a adăugat că vor exista întreruperi „nu doar de urgență, ci și programate”, menite să reducă sarcina pe rețeaua electrică. Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului cancelariei prezidențiale, a declarat pe rețeaua de socializare Telegram că restricțiile electrice la nivelul întregii țări vor începe pe 20 octombrie, de la ora 7:00 la 23:00.

Președintele Volodimir Zelenski a discutat anterior, pe 19 octombrie, despre securitatea la instalațiile de alimentare cu energie electrică cu oficiali de rang înalt, în urma atacurilor aeriene rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Zelenski a declarat că guvernul „depune eforturi pentru a crea puncte mobile de alimentare cu energie electrică pentru infrastructura critică din orașe, orașe și sate”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Noi sancțiuni europene contra Iranului

Zelenski urmează să se adreseze liderilor UE la 20 octombrie, care se reunesc pentru a discuta opțiunile pentru un sprijin mai mare pentru Ucraina, inclusiv echipamente energetice, ajutor pentru restabilirea alimentării cu energie electrică și finanțare pe termen lung pentru reconstrucție.

Înaintea summitului, cancelarul german Olaf Scholz s-a adresat legislatorilor de la Berlin pe 20 octombrie, condamnând ultimele atacuri cu drone ale Rusiei asupra unor ținte civile din Ucraina. El a afirmat că „astfel de tactici de pământ pârjolit nu vor ajuta Rusia să câștige războiul”. Scholz a afirmat că astfel Putin nu va face „decât să întărească hotărârea și voința Ucrainei și a partenerilor săi de a persevera”.

„De fapt, bombardamentele și teroarea cu rachete ale Rusiei sunt un act de disperare - la fel ca și mobilizarea oamenilor ruși pentru război”, a spus Scholz. „Vrea să semene frică, să divizeze și să intimideze. El speculează asupra slăbiciunii noastre, dar se înșeală - nu suntem slabi.” Scholz a mai adăugat că reconstrucția Ucrainei după război va fi o sarcină care va dura o generație și „în care întreaga comunitate civilizată de state trebuie să-și unească forțele”.

La Londra, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, va face, de asemenea, o declarație în fața parlamentului cu privire la Ucraina, mai târziu pe 20 octombrie, a anunțat Camera Comunelor pe Twitter.

Rusia dezlănțuie un atac cu drone sinucigașe asupra Kievului