Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunțat pe 8 octombrie arestul lui Cistilin, cunoscut și ca unul dintre „ideologii” agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, acesta riscă închisoarea pe viață.
SBU afirmă că, în perioada 2016-2024, Dmitri Cistilin a pregătit materiale analitice pentru Kremlin, în care sprijinea agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și integrarea teritoriilor ucrainene ocupate în Federația Rusă.
Se consideră că el a promovat interesele Moscovei la diverse forumuri internaționale, pretinzând că este reprezentant al „societății civile ucrainene”, și ar fi încercat să „reducă sprijinul acordat Ucrainei de către țările occidentale”, scrie IPN.
O altă acuzație adusă de autoritățile ucrainene se referă la implicarea sa în organizarea imixtiunilor în procesele electorale din mai multe țări, prin participarea la atacuri informaționale împotriva Ucrainei și promovând narațiuni ale propagandei ruse.
Cistilin a fost arestat în R. Moldova după ce a participat la o conferință la București, unde a criticat NATO și a discutat despre amenințarea unui al treilea război mondial.
Inspectoratul General pentru Migrație de la Chișinău a anunțat la 5 octombrie că l-a arestat și predat autorităților ucrainene pe Cistilin, care s-a ales și cu statutul de persona non-grata și interdicția de intrare în R. Moldova pe un termen de cinci ani.
Portalul deschide.md a scris la 7 octombrie că Dmitri Cistilin ar fi fost organizatorul „pelerinajelor” preoților Mitropoliei Moldovei în Federația Rusă, la comanda grupării fugarului Ilan Șor și a Patriarhiei Ruse. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei au negat orice afiliere cu Șor sau că pelerinajele ar avea scopuri electorale ori politice, dar au recunoscut că deplasările preoților la Moscova au fost realizate de Patriarhia de la Moscova.
Aceeași sursă relatează că Dmitri Cistilin ar fi convins preoți să adune semnături în sprijinul candidaturii la prezidențiale a fostei procuroare anticorupție, Victoria Furtună. Contactată de Europa Liberă, Furtună a declarat că aceste informații sunt „falsuri” și că nu-l cunoaște pe Dmitri Cistilin.
Cistilin a fost un asistent al ex-consilierului prezidențial rus, Serghei Glaziev, despre care SBU spune că este unul din autorii strategiei de „război informațional” care a justificat agresiunea rusă asupra Ucrainei.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te