Ucraina marchează Ziua Independenței și șase luni de când a fost invadată de trupele Moscovei

Ucraina marchează pe 24 august 31 de ani de independență față de Uniunea Sovietică dominată de Moscova, în timp ce continuă să lupte împotriva unei invazii rusești neprovocate de șase luni, care a ucis zeci de mii de oameni, a neliniștit milioane de cetățeni și a provocat pagube materiale uriașe.

Capitala Ucrainei, Kiev, și alte câteva orașe mari au interzis sărbătorile publice, pe fondul avertismentelor că Rusia se va folosi de această ocazie pentru a lovi infrastructura civilă și guvernamentală.

### Vezi și... ### Zelenski: Rusia va primi o ripostă dură pentru orice atac în Ziua Independenței Ucrainei

În discursul din 24 august dedicat Zilei Naționale, președintele Volodimir Zelenski a promis că țara sa va lupta cu trupele Rusiei „până la sfârșit.”

„În aceste șase luni, am schimbat istoria, am schimbat lumea și ne-am schimbat pe noi înșine... Am început să ne respectăm pe noi înșine. Am înțeles că, în ciuda oricărui ajutor și sprijin, nimeni în afară de noi nu va lupta pentru independența noastră. Și ne-am unit”, a declarat Zelenski pe 24 august, zi care coincide nu doar cu împlinirea a 31 de ani de independență, dar marchează și șase luni de când Rusia a invadat Ucraina, declanșând războiul.

„Nu contează pentru noi ce fel de armată aveți, ceea ce contează pentru noi este pământul nostru. Vom lupta pentru el până la sfârșit”, a adăugat el. Ucrainenii, și o mare parte a lumii, s-au pregătit pentru un război prelungit după ce forțele rusești au fost respinse la începutul a ceea ce Moscova descrie ca fiind o „operațiune militară specială”, fiind împiedicată astfel căderea Kievului.

Ieri, Volodimir Zelenski avertiza asupra posibilității ca Rusia să-și intensifice atacurile și diversiunile pentru a marca, în felul ei, această aniversare. El le-a spus ucrainenilor, în de-acum obișnuitul său discurs video din seara de 23 august, să rămână vigilenți, deoarece 24 august marchează, de asemenea, o jumătate de an de la 24 februarie, ziua în care Rusia a început invazia denumită de președintele Vladimir Putin „operațiune militară specială”. „24 august este o zi importantă pentru noi toți - este, din păcate, importantă și pentru inamicul nostru. Trebuie să fim conștienți că sunt posibile provocări rusești și atacuri brutale", spunea aseară Zelenski.

În loc de obișnuita paradă, vehicule militare rusești distruse și capturate, inclusiv tancuri, au fost expuse pe bulevardul central Hreșciatik din Kiev, ca o amintire a încercării eșuate a Moscovei de a captura capitala în primele săptămâni ale războiului.

Mulți pietoni și fotografi amatori au fost atrași, în centrul Kievului, de lunga coloană de tancuri și transportoare blindate rusești distruse, expuse de Ziua Independenței, 20 august 2022

Washingtonul a avertizat recent că Rusia ar putea folosi aniversarea pentru a lansa atacuri sporite asupra infrastructurii civile și a clădirilor guvernamentale ucrainene.

Adjunctul ambasadorului american la ONU, Richard Mills, a avertizat explicit Rusia că „pe măsură ce ne apropiem de Ziua Independenței Ucrainei, lumea este cu ochii pe ea”, în discursul ținut în fața Consiliului de Securitate ONU pe 23 august.

„Nici nu ar mai trebui să spunem: vă rugăm nu bombardați școli, spitale, orfelinate sau locuințele civililor", a spus el. „Ne străduim în continuare să-i facem pe cei responsabili de încălcările dreptului internațional să răspundă pentru faptele lor".

### Vezi și... ### Comandantul-șef al Ucrainei: aproape 9.000 de ucraineni au fost uciși în războiul cu Rusia

Între timp, Statul Major General al Forțelor Armate Ucrainene a declarat pe 24 august că Rusia a continuat să bombardeze obiective civile din întreaga Ucraină „Atacurile aeriene și cu rachete ale ocupanților ruși împotriva obiectivelor civile de pe teritoriul Ucrainei continuă. Nu ignorați semnalele de avertizare aeriană”, a spus într-un comunicat Statul Major ucrainean. De asemenea, forțele rusești au desfășurat ofensive în direcția Bahmut și Kodema, în estul regiunii Donețk, precum și în direcția așezărilor Piski și Nevelske, fără a înregistra niciun succes, se mai spune în comunicat.

Pe de altă parte, guvernatorul Sevastopolului, numit de Moscova, Mihail Razvojaiev susține că apărarea aeriană rusă a doborât un număr nespecificat de drone ucrainene în apropierea orașului Sevastopol din Crimeea, la sfârșitul zilei de 23 august. Afirmațiile lui nu au putut fi confirmate din surse independente.

Un oficial american a declarat că Washingtonul va anunța un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari, încă din 24 august, în ceea ce ar fi cea mai mare tranșă acordată Kievului de la invazia Rusiei.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Un nou ajutor militar american pentru Ucraina de aproape 3 miliarde de dolari