„Nimic despre Ucraina fără Ucraina”, asigură președintele american Biden

Your browser doesn’t support HTML5

„Te poți aștepta la orice”. Trupele ucrainene se pregătesc de un posibil atac rusesc

Președintele american Joe Biden l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite susțin pe deplin suveranitatea Ucrainei, confruntată cu o concentrație neobișnuit de mare de trupe rusești la granița sa.

Într-o convoribire telefonică, joi, 9 decembrie, Biden „a reafirmat angajamentul neclintit al Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a informat Casa Albă într-o declarație de presă. Cei doi au discutat mai bine de o oră și jumătate, timp în care Biden l-a informat pe Zelenski despre întrevederea pe care a avut-o marți, o discuție virtuală, cu președintele rus Vladimir Putin.

Biden l-a asigurat totodată că nici Statele Unite, nici aliații săi nu vor lua vreo decizie care să afecteze Kiev-ul fără să se consulte în prealabil cu Ucraina. După principiul „nicio decizie sau discuție despre Ucraina fără Ucraina”, se arată în declarația Casei Albe.

El a reiterat, de asemenea, că SUA și aliații săi vor impune sancțiuni economice Rusiei și vor mări ajutorul american pentru apărare, acordat Ucrainei și aliaților NATO din vecinătatea Rusiei în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina, a spus Casa Albă.

Biden a discutat , de asemenea, cu liderii a 9 țări NATO din Europa de est despre situația creată de masarea de trupe rusești la granița Ucrainei și despre „necesitatea unei poziții unificate a NATO, pregătită și hotărâtă pentru apărarea colectivă a aliaților”.

În discuțiile cu liderii din România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania, Biden a promis „capacități militare suplimentare” și s-a angajat să îi implice în deciziile privind regiunea. Este ceea ce a relatat un consilier prezidențial lituanian.

În declarația Casei Albe pe tema acestor discuții telefonice, sprijinul militar nu este menționat. Se arată că președintele Joe Biden a subliniat angajamentul Statelor Unite de a continua consultările și coordonarea strânsă cu aliații transatlantici „pe măsură ce lucrăm pentru detensionarea crizei actuale prin descurajare, apărare și dialog”.

### Vezi și... ### Joe Biden speră să anunțe un summit între America, aliații europeni și Rusia

Aceste contacte diplomatice intense urmează declarației președintelui Biden că reprezentanții Rusiei și ai aliaților importanți din NATO se vor întâlni curând pentru a discuta preocupările Moscovei față de prezența NATO în Europa de est și dorința Rusiei ca viitorul strategiei Alianței în aceasta parte a Europei să fie stabilită „în scris”.

Rusia este îngrijorată de politica „ușilor deschise” a Alianței și de perspectiva – fie ea îndepărtată – că Ucraina sau Georgia ar putea adera la NATO și vrea garanții în scris că extinderea spre est nu va continua. După cum declara și președintele Putin la începutul săptămânii, pentru Rusia este „o problemă vitală” de securitate.

Moscova neagă totodată că ar fi masat trupe la granița cu Ucraina pentru a exercita presiuni asupra Kiev-ului și a Alianței Nord-Atlantice, susținând că nu ar face decât să reacționeze la provocările Ucrainei și ale NATO în Marea Neagră.