Ucraina nu va ceda șantajului Rusiei cu barajul de pe Nipru (Andri Iermak)

Civili evacuați din regiunea Herson, controlată de ruși, sosiți în Crimeea, Ucraina, 20 octombrie 2022.

Biroul președintelui Volodimir Zelenski a avertizat că Ucraina „nu va accepta o pace prin constrângere” – amenințând că va răspunde mai dur, dacă Rusia va distruge barajul de la Kahovka, din regiunea sudică Herson.

Andri Iermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a susținut că Moscova recurge acum la amenințarea cu distrugerea barajului de pe Nipru pentru că „șantajul nuclear nu a funcționat”.

Joi seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat pe ruşi că ar fi minat barajul hidrocentralei de la Kahovka. „Potrivit informaţiilor noastre, agregatele şi barajul hidrocentralei Kahovka au fost minate de terorişti ruşi", a spus Zelenski în discursul său cotidian, publicat pe reţelele sociale.

„Dacă barajul este aruncat în aer (...), canalul Crimeei de Nord va dispărea pur şi simplu" şi va fi „un dezastru de mare amploare", a adăugat preşedintele ucrainean, care vorbise deja despre această amenințare în cursul unei intervenţii mai devreme, la reuniunea liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles.

August, 2019: canalul Crimeea de Nord, regiunea Harkov, Ucraina.

Un atac asupra barajului de la Kahovka „echivalează cu utilizarea armelor de distrugere în masă”, a adăugat Zelenski.

Mihailo Podoleak, principalul consilier al președintelui ucrainean, a susținut că scopul unui astfel de atac ar fi inundarea bazinului inferior al Niprului, unde forțele ruse sunt amenințate de o ofensivă ucraineană.

Oficialitățile pro-ruse din Herson vorbesc și ele despre amenințarea pe care o poate reprezenta distrugerea barajului de pe Nipru, dar în varianta lor trupele ucrainene sunt cele care l-ar putea distruge, punând în pericol viețile a mii de oameni.

Cu două zile în urmă, Vladimir Saldo, șeful administrației din regiunea Herson instalată de Moscova, anunța „evacuarea organizată, treptată” a civililor din patru orașe de pe malul drept al râului Nipru, pe malul stâng.

Saldo vorbea și despre „un pericol iminent de inundații”, iar adjunctul său Kirill Stremusov a postat un videoclip pe Telegram, arătând o coloană de autobuze.

Kiev-ul a denunțat imediat avertismentele Moscovei drept „propagandă” și evacuările drept o „deportare” a civililor ucraineni în Rusia.