„Acum ori niciodată”. Graba nunților ucrainene pe timp de război

Militarul ucrainean Vitali, în vârstă de 25 de ani, își sărută soția la câteva momente după ce tinerii s-au căsătorit la Kiev pe 23 iulie. De la invazia rusă din 24 februarie, Ucraina a înregistrat o goană fără precedent spre altar: 9.120 de căsătorii în ultimele cinci luni la Kiev, față de 1.110 căsătorii, din aceeași perioadă, din 2021.
 

Doi luptători ai Gărzii Naționale s-au căsătorit într-un loc secret pe 8 martie, la scurt timp după invazia rusă. Un alt tânăr mire din Kiev, Vitali (nu apare în fotografie), a declarat recent pentru AFP că decizia de a se căsători acum este „cel mai curajos și cel mai greu pas pe care îl poți face” din cauza incertitudinii războiului. „Aș putea pleca pe front în orice moment”, a adăugat el.

Mihail și Anastasia Dewberry pozează în fața unei clădiri avariate după ce s-au căsătorit în Bucea, în apropiere de Kiev, pe 26 mai. Oficiile de stare civilă din Bucea și din orașul Irpin, aflat în apropiere, au fost redeschise în luna mai, după ce trupele rusești au renunțat la înaintarea lor spre Kiev.
 

Soldați proaspăt căsătoriți se îmbrățișează după ce s-au căsătorit în regiunea Brovarî, în apropiere de Kiev, în timpul încercuirii capitalei ucrainene de către Rusia. Cei doi, care au cerut să nu fie numiți, s-au întâlnit pentru prima dată în estul Ucrainei în 2015, în timp ce luptau împotriva separatiștilor susținuți de Rusia. Ei au început o relație după ce s-au reîntâlnit din întâmplare în mijlocul invaziei rusești din 2022.
 

Nastia Gracheva și Anton Sokolov pozează pentru fotografiile de nuntă într-o curte distrusă din Harkov, pe 3 aprilie. Asistenta și medicul au oferit împreună asistență medicală gratuită și au strâns bani pentru medicamente necesare oamenilor din orașul lor.

Ihor, militar al Gărzii Naționale, și mireasa sa, Kira, ies din subsolul unui local de nuntă din Harkov, la 23 iunie. Căsătoriile din orașul din estul țării au loc acum adesea în subteran, ca măsură de precauție împotriva unor eventuale bombardamente.

Evhen Levchenko și Nadia Prîtula așteaptă să se căsătorească în Irpin pe 21 iunie. Imediat după ceremonie, tinerii căsătoriți au fost nevoiți să se despartă. Nadia a plecat din Ucraina pentru a studia în străinătate, în timp ce Evhen a fost nevoit să rămână în țară din cauza interdicției impuse majorității bărbaților de a părăsi Ucraina.
 

Militarul ucrainean „Karp” și soția sa, Anna, o voluntară, conduși la altar la Harkov, lpe24 iulie. Creșterea masivă a numărului de nunți în Ucraina are un precedent istoric. La apogeul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1942, în Statele Unite au avut loc 1,8 milioane de nunți în 12 luni - o creștere de 83% față de deceniul anterior.

Lesia Ivașcenko și Valeri Fîlîmonov, membri ai Forțelor de apărare teritorială ucrainene, la nunta care a avut loc la un punct de control din Kiev pe 6 martie.

Daria Steniukova, 31 de ani, pozează în apartamentul ei bombardat din Vinița, pe 16 iulie. O rachetă a lovit orașul, aflat la 200 de kilometri sud-vest de Kiev, cu o zi înainte de nunta Dariei. Instructoarea de yoga a declarat că ea și logodnicul ei erau hotărâți să meargă mai departe cu ceremonia, în ciuda atacului, care a ucis 26 de persoane. „Casa mea a fost distrusă, dar nu și viețile noastre”, a declarat ea pentru AFP. „A fost un mesaj sfidător pentru întreaga lume - subliniind cât de puternici sunt ucrainenii. Suntem pregătiți să ne căsătorim chiar și cu rachete care zboară deasupra capetelor noastre”, a mai spus ea.

 

În timp ce invazia rusă se prelungește, ucrainenii se căsătoresc în număr record, mulți dintre ei fiind mai hotărâți ca niciodată să celebreze dragostea și viața.