Ucraina: O sută de zile de război

Sistem radar distrus în orașul-port sudic Mariupol pe 24 februarie, ziua în care Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.

Elena, profesoară în vârstă de 53 de ani din localitatea Ciuhuiv din estul Ucrainei, a fost rănită de o explozie după ce Rusia a invadat țara, pe 24 februarie. Mai târziu, ea le-a spus jurnaliștilor că a urmărit știrile, dar, ca mulți oameni, nu a crezut niciodată „că va începe cu adevărat un război”.

Transportoare rusești distruse și abandonate la periferia Kievului pe 27 februarie.

Un bloc de apartamente distrus în Borodianka, la nord-est de Kiev, pe 3 martie.

Marina Iațko (stânga) și iubitul ei, Fedor, intrând într-un spital din Mariupol cu Kirill, fiul lui Iațko, în vârstă de 18 luni, rănit, pe 4 martie.

O femeie cu pisica ei, refugiată într-o stație de metrou din Kiev pe 8 martie. Scenele care amintesc de Al Doilea Război Mondial au șocat lumea la începutul lunii martie, când civilii ucraineni s-au ascunsîn subteran pentru siguranță, în timp ce Rusia a atacat cu rachete și cu artileria grea câteva orașe importante.

O femeie însărcinată, grav rănită, este transportată pe o targă de la o maternitate din Mariupol lovită de  rachetă pe 9 martie. Atât femeia, cât și copilul au murit mai târziu.

Cadavre într-o groapă comună de la periferia Mariupolului, pe 9 martie. Orașul-port a suferit distrugeri pe scară largă în timpul  asediului care a ținut aproape trei luni și în care mii de civili au fost uciși.

Bloc de apartamente din Mariupol lovit de proiectilele lansate de un tanc rusesc pe 11 martie.

Editorul TV rus Marina Ovsyannikova întrerupe o transmisie în direct a canalului oficial rus Pervîi Kanal pe 14 martie cu un afiș pe care stă scris: „Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Sunteți mințiți.” Ovsyannikova a fost amendată cu 30.000 de ruble (250 de dolari) și s-a mutat în Germania, unde a primit ulterior premiul Havel Disident pentru protestul ei.

Pompierii ucraineni încearcă să stingă un incendiu declanșat într-un bloc de apartamente bombardat, Kiev, 15 martie.

O femeie și papagalul ei trec printr-un punct de control militar rusesc în timp ce încearcă să părăsească Mariupolul pe 17 aprilie.

Mișa, în vârstă de 5 ani, este ajutat de bunicul său, pe 28 martie, să se îmbrace la un spital din orașul Mikolaiv situat în sudul Ucrainei. Mișa a fost rănit în timpul unui atac aerian rusesc.
 

Lvovul atacat cu artileria grea pe 26 martie. Rusia a folosit zeci de rachete de croazieră Kalibr în primele zile ale războiului. Acestea puteau lovi ținte la sute de kilometri de linia frontului. 

Vehicule blindate rusești distruse lângă Kiev pe 31 martie.

Cadavrele primarului din Motîjîn și ale membrilor familiei sale într-o groapă comună pe 4 aprilie. Au fost descoperite acolo după retragerea forțelor ruse care încercuiseră Kievul. Membrii familiei fuseseră legați la mâini înainte de execuție.

Femeile gătind pe o stradă din Mariupol pe 3 aprilie. Gazul, electricitatea și apa au fost întrerupte în timpul asediului forțelor militare ruse.

Un localnic pe una dintre străzile devastate din Mariupol pe 7 aprilie.

Ira Gavriluk stă cu pisica în brațe, alături de cadavrele soțului, fratelui și al altui bărbat uciși în fața casei ei din Bucea, la periferia Kievului, 4 aprilie 2022.

Militanți pro-ruși într-o suburbie a Mariupolului pe 9 aprilie.

12 aprilie - Un soldat rus face o fotografie pe strada principală din Mariupol, peste drum de ruinele Teatrului municipal distrus de artileria rusă.
 

Cadavrele unor persoane îmbrăcate în haine civile zac pe un drum din Mariupol pe 16 aprilie.

Locuitorii din Bucea așteaptă să primească ajutorul alimentar distribuit de Crucea Roșie pe 18 aprilie.

O fată ghemuită lângă un mormânt din Mariupol pe 19 aprilie. Pe măsură ce obuzele și rachetele au lovit orașul, iar numărul morților a crescut, parcele de pământ, inclusiv parcuri și marginea drumurilor, au devenit cimitire improvizate.

O fotografie realizată de 1 mai cu o dronă arată suburbia Rubijne, din regiunea Lugansk, estul Ucrainei, puternic avariată de lupte.

Un proiectil de mortieră explodează aproape de o șosea care duce către orașul Lîsîciansk din regiunea Lugansk pe 2 mai.

Anna Șevcenko udă florile care au rezistat bombardării casei sale, într-o fotografie făcută pe 3 mai. Casa a fost construită de bunicii Annei. Au supraviețuit trandafiri, crini, bujori și narcise.

8 mai - Un luptător pro-rus mergând pe o stradă rezidențială distrusă din orașul estic Popasnaya.

O parte dintre militarii ucraineni care au apărat combinatul siderurgic Azovstal din  Mariupol, într-un autobuz după ce s-au predat forțelor pro-ruse pe 17 mai.

Urșii supraviețuitori bombardării grădinii zoologice Mariupol, în timpul unui tur organizat pentru presă de armata rusă pe 18 mai.

Un militar rus în interiorul a ceea ce agenția de presă TASS descrie drept „baza abandonată” a batalionului ucrainean Azov din Mariupol, pe 18 mai.

Kiev, 23 mai - Portretele soldaților ucraineni căzuți în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

O femeie îngenunchează lângă cadavrul soțului ei, Alexei, ucis în timpul bombardării orașului Harkov din estul țării, 26 mai.

Un luptător pro-rus stă în fața unui banner din epoca comunistă care evocă victoriile sovietice asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. Fotografia a fost făcută în orașul Svitlodarsk, din estul Ucrainei, pe 28 mai.

Fumul se ridică deasupra localității Severodonețk în timpul luptelor grele din 30 mai, trupele ruse fiind pe punctul de a captura importantul oraș estic.

Un militar ucrainean rănit este evacuat de pe linia frontului la Severodonețk pe 2 iunie.
Începând cu 3 iunie,  în estul Ucrainei  se desfășoară lupte aprige. Forțele ruse continuă să preseze. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că în fiecare zi mor în luptă „între 60 și 100” de soldați ucraineni.

Oroarea și dezastrele produse în cele 100 de zile de război în Ucraina, de când Rusia a lansat o invazie la scară largă pe 24 februarie.