Zelenski: Prezența Rusiei la președinția Consiliul de Securitate ONU este „absurdă”

Rusia va deține președinția Consiliului de Securitate ONU în luna aprilie. Ultima dată a deținut această poziție în februarie 2022, luna în care a invadat Ucraina.

Rusia va avea controlul asupra agendei Consiliului de Securitate pentru această lună pentru prima dată din februarie 2022, când a invadat Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat preluarea de către Rusia a președinției Consiliului de Securitate al ONU spunând că este „o știre absurdă și distructivă” și a afirmat că aceasta dovedește „falimentul total al instituțiilor internaționale”.

Vorbind în seara zilei de 1 aprilie, Zelenski a declarat că nu ar trebui să fie permis ca „cei responsabili de teroare” să prezideze organismele internaționale.
„Armata rusă a mai ucis un copil ucrainean, un băiat de 5 luni din Avdiivka... Și, în același timp, Rusia prezidează Consiliul de Securitate al ONU”, a spus Zelenski.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a afirmat că această mișcare este „un alt viol al dreptului internațional”. „O entitate care duce un război agresiv, încalcă normele dreptului umanitar și penal, distruge Carta ONU și pune în pericol siguranța nucleară nu poate conduce principalul organism de securitate al lumii”, mai scrie Podoliak pe Twitter.

Președinția Consiliului de Securitate al ONU este deținută succesiv de cei 15 membri ai săi. Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

Invazia Rusiei în Ucraina a încălcat Carta ONU, care cere statelor să se abțină de la utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a unui alt stat.

### Vezi și... ### O reacție mai fermă, în trecut, la crimele Rusiei ar fi salvat, astăzi, mii de vieți (AI)

Adunarea Generală a ONU a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție, la câteva zile după începerea invaziei, cerând Rusiei să pună capăt imediat războiului din Ucraina. Rusia a blocat adoptarea unei rezoluții similare în Consiliul de Securitate.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a calificat preluarea președinției de către Rusia drept „o palmă dată comunității internaționale”. El i-a îndemnat pe ceilalți membri ai Consiliului de Securitate al ONU să împiedice Moscova să abuzeze de președinția sa.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a anunțat că ministrul de externe Serghei Lavrov se va deplasa la sediul ONU din New York pe 24 aprilie pentru a purta o discuție despre o „nouă ordine mondială. De asemenea, Lavrov va avea o discuție despre Orientul Mijlociu în ziua următoare. Națiunile baltice s-au alăturat Ucrainei și și-au exprimat indignarea față de preluarea președinției de către Rusia.

### Vezi și... ### „O invazie fără sens”: Sesiunea ONU începe cu o critică dură la adresa Rusiei

Rein Tammsaar, trimisul Estoniei la ONU, vorbind și în numele Letoniei și Lituaniei, a calificat acest lucru drept „rușinos, umilitor și periculos pentru credibilitatea și funcționarea eficientă a acestui organism”.

Într-un interviu acordat AFP la 30 martie, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că se așteaptă ca Rusia să se comporte „profesionist” la președinție, dar a avertizat că aceasta va încerca, de asemenea, „să avanseze campania lor de dezinformare împotriva Ucrainei, a Statelor Unite și a tuturor aliaților noștri”.