Ucraina: procurorul care ancheta firma Burisma va fi demis

Omul de afaceri ucrainean Mikola Zlocevski, fondatorul firmei Burisma (foto arhivă 2012)

Noul procuror general al Ucrainei a anunțat că va fi demis procurorul care conducerea ancheta legată de firma energetică Burisma, de care este legată și activitatea lui Hunter Biden în Ucraina (în timp ce tatăl său era vicepreședintele Statelor Unite), Se pare că procurorul de caz Konstantin Kulik nu s-a prezentat la un test pe care trebuie să-l treacă toți angajații procuraturii.

Procurorul general a mai declarat postului de televiziune Current Times că această decizie nu are nici o legătură cu Burisma sau cu familia Biden și că nu se simte „presat în această investigație nici de președinție, nici de vreo parte străină”,

La Washington, în Camera reprezentanților s-a deschis ancheta publică în vederea suspendării din funcție a președintelui Donald Trump, în legătură cu dosarul ucrainean.

Trump este acuzat că ar fi blocat un ajutor militar important pentru Ucraina (care era deja aprobat de Congres) și ar fi condiționat o întâlnire la Casa Albă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski de deschiderea unei anchete oficiale în Ucraina privind activitatea fostului vicepreședinte democrat Joe Biden și a fiului acestuia Hunter în Ucraina.

Biden este unul din principalii contracandidați ai lui Trump pentru președinție iar până acum nu există nici un indiciu că Biden sau fiul său ar fi comis vreo ilegalitate în Ucraina.

La baza dosarului ucrainean din Statele Unite se află o discuție telefonică din iulie între Trump și Zelenski. Donald Trump susține că nu a greșit cu nimic iar strategia de apărare a republicanilor este că președintele oricum nu a comis nici o ilegalitate care să justifice suspendarea din funcție.