Ucraina: procurorul general și șeful SBU au fost demiși de Parlament

Procurorul general pe Irina Venediktova și eful SBU Ivan Bakanov (arhivă)

Parlamentarii ucraineni au aprobat marți solicitarea președintelui Volodimir Zelenki de a-i demite pe procurorul general și pe șeful Serviciului de Securitate al Statului (SBU), cea mai mare schimbare politică dela începerea războiului provocat de invazia Rusiei.

Duminică seară, președintele a anunțat că i-a demis din funcție pe procurorul general pe Irina Venediktova, și pe șeful SBU Ivan Bakanov (prieten al Zelenski din copilărie și unul din cei mai apropiați colaboratori ai săi).

Ulterior, Președinția de la Kiev a anunțat că cei doi fuseseră doar suspendați pe perioada unei anchete care trebuie să elucideze peste 650 de cazuri de colaborare cu ocupantul rus și de trădare.

Marți însă, votul din Parlament a definitivat demiterea celor doi. Potrivit unor deputați care au comentat votul pe rețelele de socializare, demiterea fost susținută cu o majoritate covârșitoare.

Zelenski l-a înlocuit luni pe Bakanov cu Vasil Maliuk, un oficial cu experiență în domeniul securității și un luptător împotriva corupției, și a anunțat că încă 28 de oficiali din SBU vor fi demiși.

Irina Venediktova, care de la începutul războiului supraveghează și strângerea de dovezi privind crimele de război comise de armata rusă în Ucraina, a scris luni pe o rețea de socializare: „sunt lucruri cu care mă pot mândri și care au avut rezultate”.