Ucraina raportează peste 50 de confruntări pe linia frontului, în ziua 600 a războiului

Armata ucraineană a declarat că forțele sale au luptat în 53 de ciocniri pe front pe 16 octombrie - cea de-a 600-a zi a invaziei totale a Rusiei , precizând că situația operațională din est și sud „rămâne dificilă”.

Statul Major informează că trupele ucrainene au respins 12 atacuri inamice în zonele din apropierea Kupiansk, în regiunea de nord-est a Harkov, și alte patru atacuri în apropierea comunităților din regiunea Lugansk.

S-au mai înregistrat trei atacuri ale trupelor ruse lângă Andriivka, la sud de Bakhmut, armata ucraineană spunând că le-a respins pe toate.

Lângă Avdiivka, în estul regiunii Donețk, care s-a aflat în centrul unei ofensive rusești de amploare în ultimele zile, „inamicul a condus operațiuni de asalt fără succes cu sprijinul aviației”, iar forțele ucrainene au respins șapte dintre atacuri.

### Vezi și... ### Ce se întâmplă la Avdiivka? Rusia lansează o nouă ofensivă în estul Ucrainei

În districtul Marinka din regiunea Donețk, forțele ucrainene au respins cu succes 16 atacuri inamice, a spus Statul Major.

În regiunea de sud Zaporojie, inamicul a încercat fără succes să recâștige o poziție la vest de Robotine și la vest de Vervovi, se arată în raport, adăugând că peste 20 de așezări din regiune au fost supuse bombardamentelor de artilerie și mortiere.

Pozițiile ucrainene au fost atacate cu rachete, drone și cu lovituri aeriene, informa armata ucraineană mai devreme pe 16 octombrie. Rusia a lansat 10 rachete și 12 drone kamikaze, forțele aeriene susținând că au doborât două dintre rachete care vizau nordul și estul Ucrainei.

Potrivit forțelor aeriene, unsprezece dintre drone, care vizează în mare parte vestul Ucrainei, au fost doborâte.

„Din păcate, există morți și răniți în rândul populației civile”, a spus armata ucraineană, fără a furniza cifrele victimelor.

Filip Pronin, guvernatorul regiunii de est a Poltavei, a declarat că trei civili au fost internați în spital după ce regiunea a fost atacată de drone și rachete.

„Din fericire, nicio infrastructură civilă sau critică nu a fost afectată”, a scris Pronin pe Telegram. „Cu toate acestea, fragmentele de rachete au deteriorat mai multe case private”.

Rusia a efectuat, de asemenea, lovituri aeriene și de artilerie în regiunea de sud Zaporojie, potrivit autorităților regionale. Mai multe clădiri rezidențiale și infrastructura au fost avariate, iar o femeie în vârstă ar fi fost rănită.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat într-un raport prezentat pe 16 octombrie președintelui Vladimir Putin că forțele ucrainene au suferit pierderea a 1.500 de vehicule blindate și a multor trupe în timpul contraofensivei lor. Shoigu a prezentat raportul pentru a marca 600 de zile de la începutul războiului, a informat TASS.

FOTO: De luni de zile, o echipă de 20 de lunetiști ucraineni, cunoscută sub numele de Fantomele din Bakhmut, elimină neobosit forțele rusești într-un oraș din estul Ucrainei distrus complet de lupte intense.

„Fantomele din Bahmut”: Lunetiștii din Ucraina pe „linia zero” a frontului

Potrivit lui Șoigu, contraofensiva ucraineană a fost un eșec, în vreme ce forțele rusești și-au îmbunătățit pozițiile tactice.

Afirmațiile celor două părți nu pot fi confirmate din surse independente.

Proteste la Kiev

În centrul Kievului, un grup de rude ale soldaților dispăruți în misiune sau luați prizonieri au protestat la Kiev pe 16 octombrie, acuzându-l pe președintele Volodimir Zelenski și conducerea militară că nu i-au ajutat.

Aproximativ 200 de protestatari, în mare parte femei, s-au adunat în Piața Independenței și au mărșăluit până la un punct de control militar din apropierea biroului lui Zelenski.

"Îi duceți pe băieții noștri la măcel", a strigat o femeie, potrivit AFP.

„Unde sunt ei? Aduceți-ne înapoi copiii noștri!”, a strigat o alta. „Cât timp trebuie să ne așteptăm copiii?”

Ele s-au plâns că comandanții militari le-au dat puține informații și că refuză să răspundă la telefon, în principal dacă trupele luptă în regiunea Donbas.

Armata spune că apără în continuare estul și sudul Ucrainei împotriva manevrelor ofensive rusești, în timp ce contraofensiva Ucrainei pentru a recâștiga teritoriul ocupat de forțele rusești continuă în sud-est în direcția Melitopol, în regiunea Zaporojie.

Comandamentul aviației ucrainene afirmă că s-au înregistrat atacuri cu drone rusești în patru orașe situate în regiunile centrale Kirovohrad, Poltova și Hmelnițki, fără a furniza însă informații cu privire la amploarea pagubelor provocate de atacuri.

În sudul regiunii Herson, un purtător de cuvânt militar ucrainean local a declarat că începutul sezonului ploios a încetinit într-o oarecare măsură atacurile rusești. Oleksandr Tolokonnikov, purtător de cuvânt al Administrației militare regionale din Herson, a declarat pentru Serviciul ucrainean al RFE/RL la 16 octombrie că "acum este mai mult sau mai puțin liniște, acum plouă mult în Herson și în regiune. Acest lucru îi împiedică să tragă".