Ucraina raportează o creștere a numărului de încălcări ale armistițiului, în timp ce SUA afirmă că Rusia este pe „calea războiului”

Un militar ucrainean pe o poziție de luptă în Donbas, în apropiere de Horlivka, 17 februarie 2022

Ucraina a declarat vineri, 18 februarie, că a înregistrat o creștere bruscă a numărului de încălcări ale încetării focului de către separatiștii susținuți de Rusia în estul țării, în timp ce Statele Unite au avertizat că Moscova pregătește provocări pentru a justifica o invazie a vecinului său în zilele următoare.

Armata ucraineană afirmă într-un raport că a înregistrat 60 de încălcări în ultimele 24 de ore, iar un soldat a fost rănit. Armata a precizat că separatiștii au deschis focul asupra a peste 10 așezări, folosind artilerie grea, mortiere și un tanc.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat creșterea bruscă a bombardamentelor peste linia care separă forțele guvernamentale și separatiștii drept o „mare provocare”, după ce o grădiniță ar fi fost lovită pe 18 februarie, rănind doi civili.

Ucraina se luptă cu separatiștii din estul țării din aprilie 2014, într-un conflict care a făcut cel puțin 13.200 de victime.

La 17 februarie, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că Rusia „face pași pe calea războiului”, dar că singura modalitate responsabilă de a rezolva criza legată de acumularea de trupe în apropierea Ucrainei este diplomația.

Forțele rusești se pregătesc să lanseze un atac împotriva Ucrainei în „zilele următoare”, a avertizat cel mai înalt diplomat american, iar o invazie ar fi probabil precedată de atacuri false sau reale și de o campanie de dezinformare care ar oferi o justificare pentru a invada.