Ucraina a trecut în repetate rânduri granița în Rusia încă de la începutul invaziei pe scară largă a Moscovei. Incursiunile au fost fie ale unor ofițeri de informații care realizau operațiuni clandestine; ale dronelor care ținteau aerodromurile situate la sute de kilometri distanță; ale grupurilor de miliții „neoficiale” care făceau raiduri în satele de frontieră.
Dar de această dată, lucrurile stau altfel.
Sute de soldați ucraineni în uniformă, susținuți de vehicule blindate și alte echipamente militare grele, au intrat săptămâna aceasta în regiunea Kursk, din Rusia, la nord de orașul ucrainean Sumî. Până la 9 august, trupele au preluat deja controlul asupra unui teritoriu de circa 600 de kilometri pătrați și a peste 20 de localități, potrivit oficialilor din zonă, bloggerilor militare și relatărilor din surse deschise.
Această incursiune neobișnuită - cea mai mare a forțelor ucrainene de când Rusia a lansat invazia în februarie 2022 - vine în timp ce trupele Kievului țin piept cu greu avansurilor rusești în cel puțin trei locații situate ceva mai la sud de-a lungul frontului de 1.100 de kilometri. Trupele ruse țintesc o importantă șosea din Donbas, care dacă ar fi capturată ar amenința liniile de aprovizionare ale armatei ucrainene de-a lungul întregului front.
„În general situația nu este bună pentru forțele ucrainene”, a spus Ivan Stupak, un expert militar ucrainean și fost ofițer de informații. Pentru Rusia „principala idee este să rupă forțele armate ucrainene în două părți: divizează inamicul și încearcă să-l distrugi bucată cu bucată, pas cu pas. Este mult mai ușor să-l anihilezi pe această cale.”
Cam greu de imaginat? Iată cum arată câmpul de luptă la aproape 900 de zile de când a început cel mai mare război pe uscat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Vești proaste pentru Ucraina
În nodul logistic Pokrosvsk, situat în sud-estul Ucrainei, situația este „mult mai periculoasă” și „critică”, potrivit experților militari și analiștilor de surse de informații deschise. Aici, trupele ruse au preluat inițiativa în aprilie, când o rotație a trupelor ucrainene, considerată de unii o greșeală, a dus la capturarea satului Oceretine. De atunci, avansul rusesc are loc spre vest și nord.
Pe 6 august, prezența forțelor ruse era deja semnalată la periferiile estice ale satului Vojdvîjenka, localitate situată la circa 5 kilometri de șoseaua T-0504.
„Situația în direcția Pokrovsk este extrem de dificilă”, a spus Centrul pentru Strategii de Apărare, un think tank din Kiev condus de un fost ministru ucrainean al Apărării.
Din Pokrovsk pleacă o șosea națională, cunoscută sub numele de N23 sau T-0504, care se îndreaptă spre est și apoi spre nord-est, spre Kosteantînivka, un important nod feroviar care servește drept linie de aprovizionare esențială pentru trupele ucrainene.
Controlul asupra acestei comunicații este dorit cu ardoare de către ruși.
Capturarea acestui drum, care este utilizat pentru a transporta muniții și provizii, precum și soldații răniți, ar fi o ruptură majoră a liniilor ucrainene de aprovizionare.
Drumul nu este singura rută din această secțiune a câmpului de luptă, spune Stupak. Dar este cea mai bună: Alte rute pot fi mai încâlcite și neasfaltate, însemnând o viteză mai mică a transporturilor - iar când vremea se schimbă și ploile de toamnă încep, legendarul noroi ucrainean le va face aproape impracticabile.
„Dacă se taie acest drum, forțele (ucrainene - n.r.) vor începe să sufere”, a spus el. „Nu este sfârșitul războiului, dar nici nu e bine”.
Încercare și evitare
Dacă nu se produce nici o schimbare dramatică a situației în următoarele zile și săptămâni, Rusia va obține controlul asupra șoselei, punând apărarea fragilă a Ucrainei într-o situație și mai complicată.
Iar ăsta ar putea fi motivul pentru care Ucraina a decis să invadeze Rusia.
„Să zici că această incursiune în regiunea Kursk a luat pe mulți, inclusiv comandanții ruși, prin surprindere, este puțin spus”, spune un observator militar ucrainean care scrie sub numele de Tatarigami.
La trei zile de la primele relatări despre raid, oficialii ucraineni nu au spus nimic, în afară de niște sugestii că informațiile oferite de Rusia ar subestima grosolan importanța problemei. Președintele Zelenski a oferit și el un indiciu.
„Oricine poate vedea că armata ucraineană știe cum să surprindă. Și știe cum să obțină rezultate”, a spus el la un eveniment.
Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Zelenski, a dat o confirmare mai puțin voalată.
„Războiul este război, cu propriile sale reguli, unde agresorul inevitabil culege rezulatele corespunzătoare”, a spus Podoliak într-o postare pe Telegram.
Autoritățile ruse, bloggerii militari și oficialii locali, precum și localnicii vorbesc despre o forță invadatoare neobișnuit de mare, cu vehicule blindate și chiar tancuri, care s-a mișcat repede, depășind apărarea rusă din zonă și unitățile insuficiente de grăniceri. Analiștii susțin că vehiculele implicate, printre care blindatele Stryker oferite de SUA, indică prezența celei de-a 22-a Brigade Mecanizate - una din cele mai experimentate unități ale Ucrainei - ca fiind cea care conduce operațiunea.
Imaginile din satelit și rapoartele Deep State, o organizație open-source cu legături în armata ucraineană, a sugerat că trupele au avansat cu până la 90 de kilometri de frontieră în unele locuri. Bloggerii militari ruși indică avansuri similare. Estimările ce vin atât din partea analiștilor ruși, cât și a celor ucraineni, indică faptul că la 9 august, mărimea teritoriului capturat varia de la 500 la 600 de kilometri pătrați.
Your browser doesn’t support HTML5
Președintele rus, Vladimir Putin, a convocat o sesiune a Consiliului său de Securitate pe 7 august, și a deschis ședința cu declarații televizate, în care a numit ofensiva ca fiind „o provocară la scară largă”. Șeful armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a spus că forțele implicate (ucrainene - n.r.) ar avea mărimea unui întreg batalion: până la 1.000 de oameni.
Locuitorii orașului de frontieră Sudja, din regiunea Kursk, au postat imagini video pe Telegram la 8 august, unde afirmă furioși că Putin ar fi fost indus în eroare de comandanții săi cu privire la amploarea invaziei.
„Aceste minciuni duc la moartea locuitorilor”, a spus o femeie. Comandanții militari „îți spun că situația este sub control, dar astăzi se duc lupte uriașe” în regiune.
Scopul operațiunii este neclar, iar analiștii spun că șansele unui succes tactic major sunt puține. Transferul unei unități experimentate de mărimea unui batalion de pe linia frontului pentru a realiza o incursiune incertă este problematic: comandanții ucraineni nu au suficiente rezerve de oameni sau echipamente la dispoziție, motiv pentru care unitățile din Donbas nu au reușit să oprească înaintarea Rusiei.
Ucraina nu a notificat cel mai mare furnizor al său de armament, SUA, înainte de a lansa incursiunea.
În luna iunie, în timp ce forțele ruse desfășurau o ofensivă transfrontalieră localizată la nord-est de Harkov, administrația americană a relaxat o politică de lungă durată (de interdicție a loviturilor pe teritoriu rus - n.r.) și a dat undă verde Ucrainei să folosească armamentul american pentru a lovi ținte rusești în interiorul Rusiei.
Deși nu a primit o informare prealabilă, administrația americană nu a considerat incursiunea ca pe o violare a interdicțiilor SUA, au spus oficialii americani.
„Este în conformitate cu politica noastră și am sprijinit Ucraina de la bun început să se apere împotriva atacurilor care vin peste graniță”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, la 8 august.
Trecând canalul
La 55 de kilometri nord-est de Pokrovsk, la celălalt capăt al șoselei T-0504, este Kosteantînivka, de unde o cale ferată ce duce spre nord-vest, spre orașele Sloviansk și Kramatorsk - care sunt mai mari și mai puternic fortificate, unde forțele ucrainene au spitale, posturi de comandă avansate și alte obiective de infrastructură critică.
Rușii doresc Kosteantînivka, dar pentru a o ocupa, forțele Moscovei trebuie să preia Ceasiv Iar, oraș cu perspectivă bună în jur și cu un canal artificial - Sîverskîi Doneț - Donbas, care împarte principalul sector al orașului de regiunea de est a sectorului Kanal.
Forțele ruse au ocupat întreg sectorul Kanal în iunie și au înaintat până la canal, o barieră „naturală” pe care ucrainenii se bazează foarte mult. În ultimele luni, mici grupuri de soldați ruși au încercat să treacă canalul și să stabilească poziții pe partea de vest a acestuia. Alte unități ruse au încercat de asemenea să flancheze canalul dinspre nord și sud.
„Rușii atacă în grupuri mici. Ei conduc până la o ascunzătoare cu vehicule ușoare, adună câțiva oameni și apoi acest grup mic începe să ia cu asalt și să ajungă la pozițiile oamenilor noștri fără să fie observați”, a spus pentru serviciul ucrainean al RFE/RL, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Mecanizate Cneazul Danilo, Andrii Polukhin. „Dar pentru moment nu este așa: (trupele ruse - n.r.) nu au trecut canalul și nu s-au poziționat pe celălalt mal. Asta nu s-a întâmplat”.
Serhii Hrabskîi, un colonel ucrainean în rezervă, a spus că unitățile ruse de atac sunt încă o infanterie „demontată” - unități care nu au acoperire din partea tancurilor și artileriei.
Pentru Ucraina „tactica este obositoare, dar rușii sunt încă capabili să avanseze cu (...) superioritatea lor numerică. Întrebarea este cât timp vor continua ei într-o asemenea manieră”, a spus el.
Niu-York: Un oraș infernal
La est de Pokrovsk, unitățile ruse au reușit cu succes să creeze un „buzunar” în liniile ucrainene spre Niu York, care este frecvent scris ca New York. Pe 7 august, bloggerii militari ruși au anunțat că trupele ruse au intrat într-unul din „sectoarele” orașului.
Avansul rusesc de la New York a pus și mai multă presiune pe apărarea ucraineană de la nord, din orașul Torețk, unde trupele ruse la fel înaintează treptat.
Capturarea Torețkului ar da Rusiei controlul asupra unei regiuni urbane mai extinse, care include principalul oraș regional, Donețk și localități ca Horlivka, Makîivka și alte locații industriale, spune Hrabskîi. Căderea orașului Torețk va amenința și Kosteantînivka, aflată 22 de kilometri mai la nord-vest.
„Va cauza asta o ruptură totală a pozițiile ucrainene? Nu, pentru că ucrainenii au reușit să construiască alte linii defensive”, a spus el.
Ucraina nu și-a mobilizat întreaga populație?
Resursele umane constituie una din cele mai mari probleme cu care se confruntă comandanții ucraineni. În timp ce Rusia a reușit să-și refacă unitățile prin oferirea de beneficii extraordinare și salarii mari pentru voluntari, Ucraina a fost mai înceată în adoptarea legislației privind regulile de mobilizare.
Odată cu adoptarea legii din mai, recrutorii ucraineni au putut începe să trimită oameni la cursuri de pregătire și echipare. Unele unități din prima linie au anunțat deja sosirea de noi recruți, iar Hrabskîi a declarat că cea mai mare parte a noilor soldați ar trebui să apară până la jumătatea lunii septembrie.
„Sincer să fiu, sunt surprins că băieții noștri sunt capabili să țină liniile. Ei sunt complet obosiți, nu au destui oameni, destulă muniție” a spus el.
Acest lucru ar trebui să stabilizeze liniile frontului, crede Hrabskîi, dar planificarea unei noi contraofensive - ca altele două din 2022, care au avut succes, ori cea care a eșuat anul trecut, este cel mai probabil imposibilă acum.
„Mă îndoiesc că forțele ucrainene vor fi capabile să facă ceva înainte de mijlocul anului 2025”, a mai spus el.
Traducere și adaptare: Cristian Bolotnicov - Europa Liberă Moldova
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te