Noroi, șoareci și mizerie: forțele ucrainene se pregătesc pentru încă o iarnă în tranșee

Un soldat ucrainean al Brigăzii 10 Separate de Asalt Munte privește perimetrul într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk din Ucraina, pe 26 octombrie.

Pe măsură ce invazia rusă neprovocată a Ucrainei intră în cea de-a 21-a lună, niciuna dintre părți nu a schimbat semnificativ linia frontului, ceea ce a dus la consolidarea pozițiilor ambelor părți în ceea ce se numește o formă de război static.
 

Fotograful RFE/RL Serhiy Nuzhnenko a călătorit pe front în regiunea Donețk, în timp ce forțele ucrainene se pregăteau pentru o altă iarnă istovitoare. Acolo s-a întâlnit cu soldații care se ocupau de tranșee.

Un soldat ucrainean cu indicativul „Lypa” toarnă apă dintr-un ibric sub pământ. Pentru acești soldați, conflictul a recurs la menținerea pozițiilor pe măsură ce vremea umedă de iarnă începe să sosească.

„Dumnezeu este de partea noastră. „Nu noi am invadat Rusia", a spus Lypa.

 

„Doamne, lasă-mă să supraviețuiesc acestei ierni grele, iar în primăvară, victoria va fi a noastră”, a spus Lypa. „Vreau doar cât mai curând posibil, ca să moară mai puțini bărbați”.

Un soldat ucrainean scoate cu lopată noroiul gros din șanț pe care îl împarte cu alți soldați.

În ciuda faptului că forțele de la Kiev au recucerit mai mult de 50% din teritoriul confiscat de la începutul invaziei, Rusia încă ocupă 18% din Ucraina.

Un membru al brigadei de asalt parcurge perimetrul.

Atacurile la scară largă devin din ce în ce mai puțin reușite, deoarece ambele părți se bazează pe drone, echipamente de viziune pe timp de noapte și informații despre semnale electronice pentru a monitoriza avansurile trupelor. Kievul spune însă că forțele ruse își continuă eforturile de a încercui orașul estic Avdiyivka.

Un soldat se bucură de țigară în tăcere.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) cu sediul în SUA afirmă că Moscova se pregătește „probabil” pentru un alt val de atacuri terestre conduse de infanterie foarte „de uzură” asupra pozițiilor ucrainene din zona Avdiyivka, care a fost supusă bombardamentelor masive rusești.

Lypa subliniază o altă bătălie cu care se confruntă acești soldați, inundarea constantă a tranșeelor lor care trebuie să fie îndepărtate cu lopata.

„Când începe bătălia, trebuie să stai în apa rece și să lupți”, a spus el

O dată cu ploaia, un soldat petrece câteva momente de liniște mângâind o pisică care trăiește printre ei.

„A prins deja doi șoareci și îi lăsăm pe ceilalți să se odihnească”, a spus soldatul. 

Lypa inspectează o nouă poziție de luptă, pregătită pentru iarna care urmează.

Zona mică, aproape închisă, în care doarme un soldat.

Câinii fără stăpân merg pe lângă poziţia soldaţilor.

„Eram în concediu, iar cafenelele erau pline de băieți tineri care stăteau acolo și ei încă stau acolo”, a spus Anatoliy în timp ce face o pauză, în timp ce sap un șanț. „Civilii au uitat de război”.

Fotograful RFE/RL Serhiy Nuzhnenko documentează condițiile dure cu care se confruntă trupele ucrainene care luptă cu forțele ruse în regiunea Donețk, în timp ce se pregătesc pentru o nouă iarnă istovitoare de război pe linia frontului.