Ucraina respectă neutralitatea Moldovei, dar face o precizare  | Fundaţiile Miron Şor şi Din suflet în pericol

Solidaritate cu Ucraina la Chișinău, martie 2022

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 
Ştirile presei moldovene

Your browser doesn’t support HTML5

Prima pagină cu Iulian Ciocan

  • Prejudicii de aproape 100 milioane lei la Calea Ferată din Moldova. Procurorii anunţă că au finalizat urmărirea penală pe un capăt de acuzare în dosarul CFM, scrie Ziarul de Gardă. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale precizează că învinuitul este membru al organizației criminale investigate și complice al fostului șef CFM, care urmează să fie extrădat din Belgia, după ce prima instanță belgiană i-a respins contestarea extrădării, astfel încât acum instanța de apel urmează să se pronunțe. Depășirea atribuțiilor de serviciu pentru care învinuitul vizat în acest capăt de acuzare este investigat ține de diminuarea ilegală a tarifelor.
  • Ucraina respectă neutralitatea Republicii Moldova și este gata să o susțină. În condițiile actuale, pentru autoritățile Republicii Moldova aceasta este, probabil, singura „cale posibilă”. Declarațiile aparțin ambasadorului Ucrainei în Moldova Marko Șevcenko, intervievat de Newsmaker.md. În acelaşi timp, e important să distingem întotdeauna foarte clar unde se termină neutralitatea și unde începe ajutorul inamicului. Țara agresoare, care face obiectul unor sancțiuni internaționale severe, are o mare dorință de a folosi platforme neutre pentru evitarea sancțiunilor, mai spune ambasadorul ucrainean.
  • Chişinău: O bară de metal de la etajul unei construcţii a căzut pe terenul de joacă al unei grădiniţe. Dacă erau acolo nişte copii? se întreabă Jurnal.md. Ziarista Oxana Iuteş, care a făcut public cazul e revoltată: “Incidentul a avut loc, dar construcţia continua, nimeni nu se opreşte, deşi era foarte clar spus că o construcţie nu poate să apară deasupra unei grădiniţe, acolo e zonă rezidenţială”.
  • Lovitură aplicată fundaţiilor Miron Şor şi Din suflet. Parlamentul a adoptat modificări legislative menite să prevină corupţia politică, scrie Anticoruptie.md. Potrivit rapoartelor Asociației Promo-Lex, Fundaţia de binefacere Din Suflet, condusă de soția fostului președinte Igor Dodon, și Fundația Miron Şor a liderului Partidului Șor, Ilan Șor, au fost foarte active în perioada campaniilor electorale și au jucat un rol important în coruperea alegătorilor.
  • Deputaţii au votat în lectura a doua proiectul prin care cetăţenii şi oamenii de afaceri vor putea obţine gratuit şi online cinci din cele mai solicitate extrase, cu ajutorul semnăturii electronice, citim în Agora.md. Aşadar, cetăţenii vor putea obţine online certificatul privind lipsa sau existenţa datoriilor la bugetul de stat, extrasul din Registrul bunurilor imobile, informaţia privind stagiul de cotizare, cazierul judiciar şi informaţia din Registrul de stat şi din actele de constituire ale persoanelor juridice.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina, dar şi de viaţa socio-politică din Moldova. Cea mai vizualizată postare e un video: cum se informează oamenii de la sat despre războiul din Ucraina. Un tânăr spune că Rusia nu poate fi agresor, orice s-ar spune, iar un vârstnic zice că mereu a auzit numai minciuni de la ruşi.
  • Printre cele mai populare postări e şi una a Europei Libere, o postare din care aflăm că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu are încredere în promisiunile Rusiei de a-și reduce activitatea militară în Ucraina, „Nu credem pe nimeni, nici măcar o singură propoziție frumoasă”, a spus Zelenski într-un nou mesaj video către concetățeni la finalul zilei de 30 martie și a adăugat: „Nu vom ceda nimic. Vom lupta pentru fiecare metru al teritoriului nostru”.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, citim că forţele armate ucrainene au recucerit trei sate din regiunea Herson. Foarte populară pe Instagram e şi postarea cu discursul ţinut de preşedintele Zelenski în faţa Parlamentului Australiei. Iată câteva idei din acest discurs: „Nici un lider al lumii nu poate conta pe faptul că poate fi ferit de război. Doamnelor și domnilor, după aceste luni de luptă împotriva Rusiei, nu credem că putem combate Rusia decât împreună”.