Ucraina a respins declarațiile Rusiei că trupele ruse au cucerit orașul Soledar din estul Ucrainei, după săptămâni de lupte crâncene.
Ministerul rus al Apărării spusese într-o declarație pe 13 ianuarie că a capturat orașul minier de sare, important din punct de vedere strategic, în cursul nopții de joi spre vineri.
Informația nu a putut fi confirmată din surse independente.
„Nu nu este adevărat, în oraș se dau în continuare lupte grele, forțele ucrainene au situația sub control, în condiții dificile”, a spus Serghei Cervat, un purtător de cuvânt pentru comandamentul estic al armatei ucrainene.
Ceva mai devreme pe 13 ianuarie, Kievul spusese că se confruntă cu o ofensivă rusă de „mare intensitate” la Soledar.
„Noaptea la Soledar a fost fierbinte. Luptele au continuat. Inamicul și-a relocat aproape toate forțele sale spre Donețk și menține o ofensivă de mare intensitate”, a spus adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Maliar.
„E o etapă dificilă a războiului, dar noi vom câștiga acest război, fără îndoială”, a spus ea.
Ministerul rus al Apărării susține că sute de militari ucraineni au fost uciși în ultimele trei zile de lupte grele și bombardamente masive. Oficialitățile ucrainene au spus că mai mult 500 de civili sunt blocați în oraș, între ei și 15 copii. Rușii n-au spus nimic de posibile victime civile.
Rusia a aruncat resurse considerabile în bătălia pentru Soledar, ca parte a asaltului contra orașului Bahmut, situat cam la 10 kilometri depărtare spre sud-vest, pentru că Soledar ar putea oferi trupelor ruse o poziție sigură și dominantă pentru artileria grea cu care bombardează localitatea Bahmut.
Cucerirea totală de către ruși a localității Soledar ar tăia rutele de aprovizionare ale trupelor ucrainene din Bahmut . Cunoscut înainte drept Artemivsk, orașul a fost recucerit de la separatiști pro-ruși în 2014 de forțele guvernamentale ucrainene. În 2016 a fost redenumit Bahmut și a fost de atunci reconstruit în mare parte, servind ca important centru comercial și un punct de acces pentru oameni venind și ducându-se în părți ale Donbasului controlate de milițiile sprijinite de ruși.
Declarația de vineri a ministerul Apărării de la Moscova vine după ce omul de afaceri Evgheni Prigojin, șeful organizației private de mercenari Vagner, și care are legături cu Kremlinul, a. spus că forțele sale, care operează în coordonare cu trupele ruse, ar fi capturat orașul Soledar.
### Vezi și... ### Ucraina afirmă că linia Donețk „rezistă”, Zelenski promite să le trimită apărătorilor „tot ce este necesar”Cu toate acestea, Kremlinul a temperat afirmațiile lui Prigojin, spunând că deși a existat o „dinamică pozitivă în înainterea [trupelor ruse], lumea trebuie să aștepte „informații oficiale” asupra situației de pe câmpul de luptă.
În timp ce Soledar e considerat important din punct de vedere strategic, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a spus că o victorie rusească acolo, sau chiar la Bahmut, aflat în apropiere, nu va avea un impact major asupra cursului războiului neprovocat al Rusiei contra Ucrainei, aflat acum în a 11-a lună.
„Chiar dacă [orașele] Bahmut și Soledar cad amândouă în mâinile rușilor, asta nu va avea un impact strategic major asupra războiului în sine”, le-a spus Kirby reporterilor la Casa Albă pe 12 ianuarie.
Între timp, o oficialitate o oficialitate de la ministerul rus de Externe a declarat pe 13 ianuarie că Bielorusia ar putea intra în conflict, dacă autoritățile de la Kiev decid să o „invadeze”, sau să invadexe Rusia.
„Din punct de vedere legal, folosirea forței de către regimul de la Kiev, sau o invadare a teritoriului bielorus sau al Rusiei de către forțele armate ale Ucrainei sunt un motiv suficient pentru un răspuns colectiv”, a declarat Aleksei Polișciuk de la ministerul rus de Externe pentru agenția rusă de știri controlată de stat TASS.
El a adăugat însă că e la latitudinea celor două țări [Belarus și Rusia] luarea unei astfel de decizii. Militarii bieloruși nu au luat parte la invadarea Ucrainei, dar autoritățile de la Minsk au permis Rusiei să folosească teritoriului bielorus pentru operațiuni în conflictul cu Ucraina.
Acum două zile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că speculațiile legate de o nouă ofensivă rusească prin Belarus arată că apărarea ucraineană „trebuie să fie pregătită atât la granițe cât și în regiuni”.
„Înțelegem că, în afară de declarații, nu vedem nici puternic acolo, dar cu toate acestea trebuie să fim pregătiți atât la granițe cât și în regiuni”, a spus liderul de la Kremlin pe 11 ianuarie.
Bielorusia se află la nord de Ucraina, iar cele două țări au o graniță de 1.100 de kilometri.
Pe frontul diplomatic, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite urma să discute situația din Ucrainei mai târziu pe 13 ianuarie.
Cu relatări France Presse și Reuters.