Președinta Maia Sandu a declarat la Chișinău, alături de înalți musafiri europeni, că Republica Moldova „condamnă cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse împotriva țării vecine și prietene Ucraina” și va acționa „acolo unde poate și are cel mai mare impact”, anume ajutarea refugiaților ucraineni.
Your browser doesn’t support HTML5
Maia Sandu s-a întâlnit la Președinție, pe 2 martie, cu șeful politicii externe și de securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhely, aflați în vizită.
R. Moldova „condamnă cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei”...
Șefa statului moldovean a primit la rândul său noi „asigurări de sprijin și solidaritate” din partea Uniunii Europene, inclusiv promisiuni de ajutor financiar de 15 milioane de euro pentru gestionarea unei „crize imediate” a refugiaților.
„Războiul declanșat în Ucraina a afectat viața a 10 de milioane de oameni, pacea și securitatea în regiune”, a spus Sandu, precizând că, de la începutul agresiunii militare ruse la 24 februarie, din Ucraina au intrat în R. Moldova 112 mii de oameni, iar jumătate au rămas.
„Moldova va oferi adăpost tuturor oamenilor care au nevoie de el”, a mai spus președinta Sandu, dar a precizat că țara sa „este la limita capacității și are nevoie de sprijin imediat din partea comunității internaționale”.
Sandu a lăudat eforturile a mii de cetățeni moldoveni și instituțiilor statului pentru acordarea de ajutor refugiaților. „Moldovenii au demonstrat de nenumărate ori că merită o perspectivă europeană clară și un viitor în familia statelor europene. Locul cetățenilor noștri este în Europa și avansarea rapidă pe această cale ne va ajuta consecințele dramatice ale evoluțiilor din regiunea noastră”, a mai spus șefa statului.
Your browser doesn’t support HTML5
Întrebată dacă războiul din Ucraina prezintă un risc de securitate pentru R. Moldova, Sandu a spus că riscurile „sunt mari în contextul în care auzim de la Chișinău sunetul bombelor din țara vecină”, dar că „nu există premise pe moment să credem că acest război o să ajungă pe teritoriul R. Moldova”.
Preocuparea noastră este asigurarea viitorului R. Moldova...
„Preocuparea noastră este asigurarea viitorului R. Moldova. Vom face tot ce ne stă în putere ca R. Moldova să rămână parte a lumii libere”, a mai spus Sandu.
Întrebată de corespondenta Europei Libere în legătură cu decizia Chișinăului de a nu se alătura sancțiunilor europene în vederea pedepsirii Rusiei pentru invadarea Ucrainei, Sandu a spus că R. Moldova condamnă agresiunea și vrea să ajute Ucraina acolo unde poate, adică acordând sprijin unui număr covârșitor de refugiați.
Șeful politicii externe și de securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, a mulțumit președintei moldovene și R. Moldova pentru găzduirea refugiaților ucraineni „Am venit să ne exprimăm sprijinul și solidaritate cu R. Moldova în situația curentă”, a spus Borrell.
El a estimat că riscurile pe care le reprezintă pentru R. Moldova războiul din Ucraina au legătură cu numărul mare al refugiaților și dezinformarea, dar nu țin direct de securitate.
El a vorbit despre sprijin în domeniul combaterii dezinformării și racordării rețelelor electrice moldovene la cele europene. „Analizăm posibilitatea de sincronizare a rețelelor electrice ale R. Moldova cu Uniunea Europeană. Există soluții rapide”., a spus Borrell.
Maia Sandu: „R. Moldova va depune cerere de aderare. Despre când și cum vom face acest lucru o să vă informăm neapărat!”.
Aceasta este prima vizită la Chișinău a lui Josep Borrell. Ea are loc la puțin timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat într-o încăpere baricadată, la Kiev, o cerere de aderare a țării sale la Uniunea Europeană, spunând că aderarea ar trebui să aibă loc imediat, printr-o „procedură specială” despre care nu a dat detalii.
Întrebată la conferința de presă dacă și R. Moldova intenționează să depună o cerere similară, Maia Sandu a spus: „Va depune cerere de aderare. Despre când și cum vom face acest lucru o să vă informăm neapărat!”.
### Vezi și... ### Ucraina și Republica Moldova, la o răscruce a istorieiComisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhely, a fost întrebat la rândul său dacă R. Moldova ar îndeplini condițiile pentru a depune cerere de aderare, dar a spus că este „dreptul suveran” al unei țări să decidă dacă și când depune o asemenea cerere. „UE este o organizație deschisă pentru oricine și pentru orice țară europeană care își dorește să se alăture. Condițiile și regulile pentru aderare sunt clare”, a mai spus Varhely.
Pe 3 martie, cei doi oficiali europeni urmează să viziteze un centru pentru refugiații ucraineni din R. Moldova.
### Vezi și... ### Invazie rusească în Ucraina, ziua a șaptea | Adunarea Generală ONU votează împotriva Rusiei