Ucraina spune că a doborât pentru prima dată un bombardier rusesc. Rușii spun că a fost accident

Imagine a bombardierului rusesc căzut în regiunea Stravropol la 19 aprilie, postată pe Telegram de guvernatorul Vladimir Vladimirov.

Autoritățile Ucrainei au spus vineri că armata a doborât în premieră de la începerea războiului în 2022 un bombardier strategic rusesc de tip Tu-22M3.

Rusia a confirmat prăbușirea unui asemenea avion în sudul european al țării, la Stavropol, în timp ce revenea la bază din misiune, dar a spus că motivul pare să fi fost o defecțiune tehnică.

Reuters relatează că după declarația rusă, comandantul forțelor aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleșciuk, a spus că Kievul a „distrus” avionul.

„Pentru prima oară, rachetele antiaeriene ale Forțelor Aeriene, în cooperare cu serviciile de informații din Apărare, au distrus un bombardier strategic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, purtător de rachete de croazieră Kh-22 folosite de teroriștii ruși ca să atace orașe ucrainene pașnice”, a spus Oleșciuk.

Declarația a venit la câteva ore după ce Rusia a lovit regiunea Dnipropetrovsk, omorând cel puțin opt oameni, vineri dimineață, și distrugând clădiri inclusiv în centrul regional Dnipro.

Bloc de locuințe lovit de rachete rusești la Dnipro, Ucraina, 19 aprilie 2024.

Ucrainenii au mai spus că avionul doborât de ei luase parte la un atac în Ucraina.

Imagini neconfirmate de pe rețele, repostate de armata ucraineană cu comentariul „Să aveți un ultim zbor plăcut!”, au arătat avionul cu coada în flăcări, prăbușindu-se în spirală.

Ministerul rus al apărării a spus că avionul nu avea bombe și a căzut într-o zonă nepopulată.

Guvernatorul regiunii Stavropol a spus că echipajul a reușit să se catapulteze, dar ulterior agențiile de presă rusești au informat că al treilea pilot a murit, iar al patrulea a dispărut. Tu-22M3 are echipaje din patru oameni.

📰 Europa Liberă este și pe Google News