Forțele ucrainene au recucerit o platformă de foraj marin pentru extracția de petrol și gaze, controlată de Moscova din 2015, a anunțat luni Serviciul de informații militare de la Kiev (GUR), informează Reuters și AFP.
Platforma din Marea Neagră, cunoscută sub numele de „Boyka Towers”, se află aproximativ la jumătatea distanței dintre peninsula Crimeea, anexată de Rusia, și coasta regiunii Odesa din sud-vestul Ucrainei.
„Ucraina a recâștigat controlul asupra așa-numitei (platforme) Boyka Towers”, în urma unei „operațiuni unice”, a declarat GUR, într-un comunicat, precizând că instalațiile au fost folosite de Moscova în scopuri militare de la începutul invaziei rusești din februarie 2022.
„În timpul uneia din fazele operațiunii, a avut loc o ciocnire între forțele speciale ucrainene aflate pe ambarcațiuni și un avion de luptă rusesc Su-30”, a mai precizat Serviciul de informații militare al Ucrainei, susținând că avionul rusesc a fost „lovit și forțat să se retragă”. GUR a publicat o înregistrare video cu bărci care se mișcă în apropierea platformei de petrol și gaze, în timp ce forțele speciale trăgeau în aer.
Reuters precizează că nu a reușit să verifice în mod independent aceste informații, iar Moscova nu a făcut deocamdată comentarii.
„Pentru Ucraina, recâștigarea controlului asupra Boyka Towers a fost de importanță strategică și, ca urmare, Rusia a pierdut capacitatea de a le folosi în scopuri militare”, a declarat GUR, într-o postare pe Telegram, afirmând că „acest lucru face ca Ucraina să fie cu mulți pași mai aproape de recâștigarea Crimeei”.
De asemenea, Kievul susține că forțele sale speciale au capturat pe platforma Boyka Towers „trofee valoroase”, cum ar fi muniții pentru elicoptere și un sistem radar pentru urmărirea mișcării navelor în Marea Neagră.
Anterior, Moscova a acuzat Kievul că a încercat să atace platforma Boyka Towers.
Reuters notează că, înainte ca Rusia să anexeze ilegal peninsula Crimeea în 2014, Kievul extrăgea o cantitate semnificativă a gazelor naturale din platoul continental al Mării Negre, furnizând gaze nu doar pentru Crimeea, ci și pentru regiunile continentale ale Ucrainei.
Ucraina și Rusia și-au înmulțit atacurile în Marea Neagră de când Moscova s-a retras dintr-un acord cheie care asigura navigarea în siguranță a navelor de marfă, relatează AFP.