Ucraina spune că apără Moldova, România și Polonia de rachetele rusești

Un sistem antiaerian Patriot din dotarea forțelor armate germane, fotografiat în toamna anului trecut la Koln. Între timp, la insistențele Kievului, Berlinul a promis să livreze ucrainenilor încă un asemenea dispozitiv.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a îndemnat luni aliații țării sale să facă „pași îndrăzneți” pentru a-i furniza sisteme antiaeriene, insistând că astfel vor fi apărate și țări vecine.

„Apărarea anti-aeriană ucraineană protejează în prezent nu doar cerul Ucrainei de teroarea aeriană rusească, ea este de asemenea un scut pentru țările vecine, Moldova, România și Polonia, în fața amenințării directe a rachetelor și dronelor care le intră în spațiul aerian”, a spus Kuleba, adresându-se prin video unei conferințe de securitate în regiunea Mării Negre.

„Avem nevoie urgentă de sisteme Patriot suplimentare și alte sisteme moderne de apărare antiaeriană, de arme și muniții”, a mai spus Kuleba, citat de Reuters.

Ucraina spune că are nevoie de 26 de sisteme Patriot pentru a-și putea apăra întregul teritoriu.

Kuleba a lăudat luni mobilizarea aliaților Israelului împotriva valului de rachete și drone lansate de Iran la sfârșitul săptămânii trecute, îndemnând acele țări să ajute la fel și Ucraina.

Țări NATO ca SUA sau Marea Britanie, care au ajutat zilele trecute Israelul interceptând rachete iraniene, evită să se implice într-o confruntare directă cu Rusia.

„Chiar dacă nu puteți face pentru noi ce ați făcut în Israel, dați-ne ce avem nevoie (sisteme antiaeriene, n. red.), iar noi vom face restul”, a asigurat Kuleba.

În cei peste doi ani de la invazia rusească pe scară largă din Ucraina, au fost mai multe incidente în care rachete sau fragmente de rachete și drone au căzut pe teritoriul Moldovei, Poloniei sau României.

În vreme ce Polonia și România sunt membre în NATO, fiind teoretic mai ferite de eventuale atacuri rusești, Moldova recunoaște mereu, prin vocea liderilor ei pro-occidentali, că își datorează liniștea și securitatea rezistenței Ucrainei în fața agresiunii ruse.