Rușii au lovit o navă cu grâne în Marea Neagră, în largul coastei românești

Militar ucrainean din paza de coastă, cu un cargou în fundal, în februarie 2024. Exportul de grâne este una din sursele vitale de venit pentru Kiev, fiind important și pentru țări destinatare.

Rusia a lovit o navă cu grâne în Marea Neagră, în noaptea de miercuri spre joi, aproape de gurile Dunării. Inițial s-a relatat pe surse că lovitura condamnată de Ucraina ar fi fost în apele românești, dar românii au precizat că nu a fost chiar așa.

Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmîtro Pletenciuk a declarat pentru Reuters că nava se afla în zona economică maritimă a României.

Autoritățile navale române au confirmat incidentul, cu precizarea că "ape teritoriale" și "zonă economică" nu sunt același lucru. „Tot ce vă pot spune la moment este... că nu era în apele românești”, a spus purtătoarea de cuvânt Irina Pușcașu, citată de Reuters.

Mai târziu, România a informat că la bord se aflau 22 de persoane și toate sunt în regulă.

Ultima poziție raportată a navei Aya a fost în largul portului românesc Constanța joi, starea acesteia fiind înregistrată ca fiind „oprită”, conform datelor de urmărire a navelor, citate de Reuters.

Administratorul navei, VRS Maritime Services, cu sediul la Atena, care figurează în bazele de date privind transportul maritim, nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Noul ministru de Externe ucrainean, Andrii Sîbiha, a spus că incidentul reprezintă „un atac fără scrupule” la adresa libertății navigației și securității alimentare la nivel global.

La rândul lui, președintele Volodimir Zelenski a declarat că nava se îndrepta spre Egipt și că ieșise din apele teritoriale ucrainene. Într-o postare pe X, liderul de la Kiev a spus că siguranța alimentară a țărilor de pe alte continente preocupă Ucraina. El a spus, ca și românii, că nu au fost victime în incidentul cu nava lovită.

Rusia nu a comentat imediat știrea.

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat într-o notă că un vrachier sub pavilion Saint Kitts și Nevis a fost lovit de o rachetă lansată de Rusia după plecarea din portul ucrainean Ciornomorsk din regiunea Odesa.

Nava a suferit avarii la partea sa portuară, inclusiv la o cală de marfă și la o macara, a declarat Ambrey.

Comercianții au declarat că incidentul a contribuit la creșterea prețurilor grâului, mărind îngrijorarea cu privire la reducerea ofertei în zona de export din Marea Neagră.

Știrea vine la puține zile după ce România, țară NATO care ajută Ucraina să se apere de Rusia, a semnalat pătrunderea unei drone rusești în spațiul ei aerian.

Reuters notează că incidentul cu nava ar putea marca o „escaladare” a tensiunilor dintre Rusia și alianță.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te