Ucraina spune că rachete rusești au lovit pe 23 iulie portul ucrainean Odesa

Rachetă de croazieră Kalibr lansată de pe fregata Mareșal Șapoșnikov în timpul unui test în Marea Japoniei. (Arhivă)

Ucraina spune că rachete rusești au lovit pe 23 iulie portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, la o zi după semnarea unui important acord care prevede reluarea exporturilor de grâne blocate în porturile ucrainene de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete Kalibr”, a anunțat Comandamentul operațional Sud al armatei ucrainene pe canalul Telegram, precizând că două rachete au lovit infrastructura portului, altele două fiind doborâte de apărarea anti-aeriană.

Ministerul ucrainean de externe a spus că „Rusia va avea toată responsabilitatea pentru adâncirea crizei alimentare globale”. Nu există deocamdată comentarii ale autorităților ruse.

Vineri 22 iulie, Rusia și Ucraina au semnat un acord mediat de Turcia și Națiunile Unite care va permite exportarea a milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene.

Ambasadoarea Statelor Unite la Kiev Bridget Brink a spus pe Twitter că atacarea Odesei este „revoltătoare”: „Rusia lovește portul Odesa la mai puțin de 24 de ore după semnarea unui acord pentru a permite transporturi de exporturi agricole. Kremlinul continuă să folosească alimentele drept arme. Rusia trebuie trasă la răspundere.”

Coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Josep Borrell a spus sâmbătă să UE condamnă atacul cu rachete rusești asupra portului ucrainean Odesa.

„Lovirea unei ținte cruciale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor [de la] Istanbul e cu totul condamnabilă și demonstrează din nou disprețul total al Rusiei față de legislația și angajamentele internaționale”, a scris Borrell pe Twitter.