Ucraina spune că „trebuie să fie pregătită” la granița cu Belarus; Londra minimalizează posibilitatea unei noi invazii

Londra spune că aeronavele rusești din Belarus „sunt implicate în cea mai mare parte în operațiuni de antrenament”, și e „puțin probabil” ca noile elicoptere „să constituie o forță ofensivă credibilă”.

Forțele ucrainene „trebuie să fie pregătite atât la graniță, cât și în regiuni”, a declarat pe 11 ianuarie președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o vizită în vestul Ucrainei unde a discutat apărarea frontierelor țării sale, în contextul speculațiilor legate de o nouă posibilă ofensivă rusă prin Bielorusia învecinată.

Mai multe oficialități ucrainene militare și politice de rang înalt avertizaseră recent că e posibilă o repetare a invaziei rusești din nord prin Belarus la începutul războiului în februarie, până la urmă fără succes, deși o nouă analiză a ministerului britanic al Apărării minimalizează semnificația trimiterii de avioane și elicoptere de luptă rusești în Belarus, pentru exercițiile militare comune ruso-bieloruse programate luna aceasta acolo.

După o escală la Liov, Zelenski a spus că a discutat cu oficialitățile locale despre „protecția frontierei de stat, situația operațională la granița cu Republica Belarus și măsurile contra-subversive în aceste teritorii”.

„Înțelegem că în afară de declarații puternice, nu vedem nimic puternic acolo, dar trebuie totuși să fim pregătiți atât la graniță, cât și în regiuni”, a afirmat Zelenski, citat de Reuters.

Buletinul informativ emis cotidian de ministerul britanic al Apărări a notat pe 11 ianuarie anunțul legat de exercițiul tactic de zbor comun ruso-belarus în a doua jumătate a luni ianuarie, dar a minimalizat prezența a unor elicoptere militare rusești în apropiere de Minsk.

Abordând temerile persistente legate de o răspândire a conflictului care durează deja de mai mult de 10 luni, Apărarea de la Londra a scris pe pe Twitter că o nouă desfășurare de avioane rusești în țara vecină la nordul Ucrainei, Bielorusia, „e probabil mai degrabă un exercițiu, decât o pregătire pentru o nouă operațiune ofensivă împotriva Ucrainei”.

Ministerul britanic al Apărării notează că mai mulți observatori amatori au remarcat sosirea unor elicopterele militare la baza aeriană Maciulișci de lângă capitala bielorusă Minsk, „unele din ele fiind marcate cu litera „Z”, marcaj folosit de armata rusă în invadarea Ucrainei.

Londra spune că aeronavele rusești din Belarus „sunt implicate în cea mai mare parte în operațiuni de antrenament”, și e „puțin probabil” ca noile elicoptere „să constituie o forță ofensivă credibilă”.

Invazia Rusiei în Ucraina a fost parțial organizată în Bielorusia, țară aliată Moscovei, deși liderul Aliaksandr Lukașenka a încercat să minimizeze rolul regimului său în conflict.

Comandantul apărării Kievului, generalul Oleksi Pavliuk, declara pe 10 ianuarie că armata ucraineană și-a întărit pozițiile defensive la nord de capitala ucraineană și se pregătește pentru o eventuală ofensivă de peste granița cu Belarus din apropiere, a relatat DPA.

Cu relatări ale Serviciului Belarus al RFE/RL, DPA și Reuters