Zelenski: Ucraina stabilizează teritoriul recucerit în regiunea Harkov

Echipament militar rusesc distrus în timpul contraofensivei armatei Ucrainei, lângă localitatea Izium, regiunea Harkov, 13 septembrie 2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că, după ce armata ucraineană a alungat forțele rusești din sute de orașe și localități din nord-estul țării, se lucrează acum la stabilizarea comunităților eliberate.

Zelenski a declarat în discursul său nocturn din 13 septembrie că Ucraina controlează în totalitate peste 4000 de kilometri pătrați de teritoriu recucerit de la forțele rusești și că stabilizează alți 4000 de kilometri pătrați.

### Vezi și... ### De unde vin soldații ruși trimiși pe frontul din Ucraina?

Cu doar o zi înainte, Zelenski spunea că Ucraina a recuperat 6000 de kilometri pătrați în recenta sa contraofensivă din nord-est, unde au fost recucerite zeci de zone, inclusiv orașele Izium, Kupiansk și Balaklia.

Din 6 septembrie, forțele ucrainene din regiunea Harkov au recucerit peste 300 de localități, a declarat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar. Deși recentele pierderi de teren marchează unul dintre cele mai mari eșecuri ale Rusiei de când trupele sale au fost respinse de la Kiev, în primele zile ale războiului, Moscova a semnalat că nu este mai aproape de a accepta o pace negociată, iar Kremlinul a insistat că își va atinge obiectivele militare.

Armata rusă spune că efectuează lovituri pe toată linia frontului ucrainean și a acuzat soldații ucraineni de abuzuri asupra civililor din teritoriile recucerite.

### Vezi și... ### Cancelarul german Scholz îi cere lui Putin să se retragă „complet” din Ucraina