Ucraina susține că a recucerit Urojaine, localitate strategică din Donețk

Volodimir Zelenski a vizitat a vizitat unități militare care desfășoară operațiuni ofensive în regiunea Melitopol, 15 august 2023

Forțele ucrainene au recucerit orașul Urojaine din sud-vestul regiunii Donețk, un obiectiv-cheie în încercarea Ucrainei de a tăia așa-numitul pod terestru dintre părțile ocupate de ruși din regiunile Donețk și Lugansk și peninsula Crimeea

„Urojaine a fost eliberat”, a scris adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar într-o postare pe Telegram. „Apărătorii noștri sunt înrădăcinați la periferie. Acțiunile ofensive continuă.”

Informația nu a putut fi verificată din surse independente.

Autoritățile ruse nu au făcut deocamdată niciun comentariu. Un purtător de cuvânt al administrației instalate de Rusia a părții ocupate a regiunii Donețk, Ian Gaghin, a declarat pentru agenția de presă de stat TASS că Urojaine este devastat și plin de cadavre, adăugând că luptele grele continuă în zonă și „situația rămâne tensionată”.

Urojaine și orașul vecin Staromaiorske au fost scena unor lupte sângeroase în ultimele zile, în timp ce forțele ucrainene continuă contraofensiva. Orașele reprezintă o legătură importantă între zonele controlate de ruși din regiunea Donețk și părțile ocupate de ruși din sudul Ucrainei, inclusiv porturile Mariupol și Berdiansk din Marea Azov.

Colonelul Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Ucrainei din Regiunea de Est, a declarat că trupele ucrainene au alcătuit o „apărare puternică” în zona din jurul orașelor Liman și Kupiansk, iar inamicul a fost forțat să se regrupeze din cauza loviturilor și contraatacurilor ucrainene.

„Nu există nicio îndoială că acolo s-a construit o apărare puternică”, a spus Cerevati la RFE/RL, adăugând că faptul că atacurile inamicului sunt tot mai slabe în intensitate arată că „sunt forțați să se regrupeze sub loviturile noastre”.

### Vezi și... ### Ucraina susține că a cucerit o localitate strategică. Contraofensiva face progrese în sud

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit în seara zilei de 16 august despre reuniunea personalului comandantului suprem suprem. Zelenski spune că au fost discutate problemele din prima linie și cele defensive, importante din punct de vedere strategic.

El a mai menționat că în fiecare brigadă de luptă, soldații sunt printre primii care întreabă despre drone, echipamente de război electronic și apărare aeriană militară. Zelenski a spus că aceste necesități de pe front sunt motivul pentru care insistă pe lângă partenerii externi să le trimită ajutoare militare, adăugând că Ucraina își mărește propria producție de astfel de echipamente.

Denis Pușilin, liderul regiunii Donețk, instalat de ruși, a declarat conform TASS că Ucraina a folosit o dronă în Donețk, care ar fi lansat 169 de proiectile, inclusiv muniție cu dispersie.

Pușilin a scris pe Telegram că au fost avariate trei clădiri rezidențiale și două unități de energie electrică din Donețk și Iasinuvata, fără a preciza însă când au avut loc pagubele.

Primarul Donețk, instalat de Rusia, a spus mai devreme că o persoană a fost ucisă în bombardarea districtului Kirovski al orașului. De asemeni, Aleksei Kulemzin afirmă că un bărbat a fost rănit de o mină în Donețk, iar altul a fost rănit după ce trupele ucrainene au bombardat Iasinuvata.

Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

Rețeaua de televiziune americană CNN a difuzat, pe 15 august, un videoclip furnizat de serviciul de securitate ucrainean SBU, care arată că o dronă pe mare atacă podul Kerci pe 17 iulie. A fost prima dată când autoritățile ucrainene și-au asumat responsabilitatea pentru operațiune, care a deteriorat benzile rutiere. a podului care leagă Rusia de peninsula Crimeea ucraineană ocupată.

### Vezi și... ### SBU își revendică responsabilitatea pentru explozia podului din Crimeea din octombrie

Videoclipul a arătat o dronă cu până la 850 de kilograme de explozibili lovind unul dintre stâlpii de susținere ai podului. SBU a oferit și alte două videoclipuri care arată o altă dronă lovind o travee a podului și o a treia lovind secțiunea de cale ferată aproximativ cinci minute mai târziu dintr-o direcție diferită.

În comentarii pentru CNN, șeful SBU Vasil Maliuk și-a revendicat responsabilitatea pentru primul atac asupra podului Kerci din octombrie 2022, dar nu a oferit detalii despre acel incident.

Șeful administrației militare Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat pe 16 august bombardarea intensă a zonelor civile de către Rusia peste noapte, spunând că 13 obuze au căzut în orașul Herson. Se pare că șase civili au fost răniți în urma atacurilor.

Statul Major ucrainean a informat și despre atacurile nocturne executate de cel puțin 28 de rachete de croazieră lansate pe mare și pe aer, dintre care multe au fost distruse de apărarea aeriană.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 16 august că o dronă a fost doborâtă deasupra Crimeei.