Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetățenii ruși

Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetățenii ruși, începând cu 1 iulie, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe canalul său Telegram.

„În scopul contracarării amenințărilor fără precedent la adresa securității naționale, suveranității și integrității teritoriale a statului nostru, am sugerat cabinetului de miniștri să pregătească o revizuire a regimului de intrare a cetățenilor ruși în Ucraina”, a scris Zelenski.

Guvernul a sprijinit deja inițiativa liderului de la Kiev și a adoptat o decizie „cu privire la denunțarea Acordului dintre Guvernul Ucrainei și Guvernul Federației Ruse privind călătoriile fără vize pentru cetățenii Ucrainei și ai Federației Ruse”.

O propunere privind introducerea vizelor pentru cetățenii ruși a fost lansată încă pe 11 februarie, sub forma unei petiții care a fost semnată de peste 26 de mii de oameni, cu o mie peste minimul necesar pentru ca aceasta să poată fi înaintată președintelui țării. Autorul petiției este Nikita Mazur.

În luna mai, Zelenski i-a cerut premierului Denis Șmîgal să examineze chestiunea introducerii unui regim de vize pentru cetățenii ruși.