Ucraina va trimite zeci de autobuze la Mariupol pentru evacuarea civililor

Locuitori din Mariupol părăsesc orașul asediat, 20 martie 2022.

Guvernul Ucrainei intenționează să trimită zeci de autobuze pentru evacuarea civililor din orașul-port Mariupol de la Marea Azov, asediat de trupele rusești invadatoare.

Vicepremierul Irina Vereșciuk a declarat că aproape 50 de autobuze urmează să ajungă în oraș pe 21 martie. Ea a precizat că 3.985 de persoane au fost evacuate pe 20 martie din Mariupol în orașul Zaporojie, la aproximativ 225 de kilometri distanță. În total, a spus ea, 7.295 de persoane au fost evacuate din orașele ucrainene prin coridoarele umanitare, pe 20 martie, însă doar patru din cele șapte rute planificate au funcționat.

Se estimează că 350.000 de persoane rămân în Mariupolul asediat, pe care Rusia încearcă să îl cucerească pentru a stabili o legătură terestră între Crimeea - pe care a anexat-o în 2014 – și teritoriile controlate de separatiștii susținuți de Moscova din estul Ucrainei.

Oficialii vorbesc despre o catastrofă umanitară la Mariupol, locuitorii fiind blocați fără acces la apă, alimente și combustibil, în timp ce luptele fac ravagii în oraș.

Potrivit presei de stat ruse, Moscova a fost de acord să deschidă „coridoare umanitare” la Mariupol, timp de două ore, pe 21 martie.