Ucraina și-a rechemat ambasadorii din Kîrgîzstan și Georgia

Ministerul de externe de la Kiev

Ucraina și-a rechemat de urgență ambasadorii din Kîrgîzstan și Georgia pentru consultări privind poziția celor două țări față de invazia Rusiei în Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un nou mesaj video, marți, 1 martie, că diplomații ucraineni au luat „decizii juste” în raport cu acele state „care și-au trădat cuvântul”.

„Îl rechemăm imediat pe ambasadorul nostru din Kîrgîzstan pentru consultări, din cauza justificării de către [oficialii kirghizi] a agresiunii [Rusiei] împotriva Ucrainei”, a declarat Zelenski.

„De asemenea, îl rechemăm imediat pe ambasadorul nostru din Georgia pentru crearea [de către oficialii georgieni] a obstacolelor pentru acei voluntari care doresc să ne ajute și pentru că au o poziție imorală în ceea ce privește sancțiunile [împotriva Rusiei]”, a adăugat el.

Zelenski nu a dat detalii.

Presa kirghiză a relatat că președintele Sadir Japarov și președintele rus Vladimir Putin au vorbit la telefon și că Japarov a declarat că susține acțiunile lui Putin împotriva Ucrainei.

După invazia Rusiei în Ucraina săptămâna trecută, premierul georgian Irakli Garibașvili a declarat că Tbilisi nu intenționează să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Mii de oameni s-au adunat la Tbilisi după aceea, cerând demisia lui Garibașvili.

La 28 februarie, autoritățile georgiene nu au permis aterizarea pe aeroportul din Tbilisi a unui avion ucrainean care trebuia să transporte 30 de voluntari georgieni la Kiev.