Ucraina și cazul Irina Nozdrovskaia (VIDEO)

Irina Nozdrovskaia

Dacă justiția din Ucraina ar fi funcționat, astăzi Svetlana și Irina ar fi în viață.

La finele anului trecut, dispariția avocatei Irina Nozdrovskaia, din localitatea Demîdiv, aflată la câteva zeci de km de Kiev, a pus pe jar autoritățile ucrainene. Cu doar doi ani înainte, sora Irinei, Svetlana, a fost strivită de mașina unui vecin, care conducea beat la volan. Ucigașul – Dmitri Rosoșanski, a ajuns după gratii, însă rudele acestuia au amenințat-o pe Irina cu răfuiala. În decembrie 2017 și-au îndeplinit „promisiunea”.

Era vineri noaptea, în ajunul Anului Nou, când Irina Nozdrovskaia și-a sunat părinții și fiica de 18 ani să-i anunțe că vine spre casă și că pot pregăti cina. Nimic nu prevestea dispariția femeii de 38 de ani. Doar că ora cinei a venit, însă nu și Irina. Alertate, rudele au început să o caute prin împrejurimi. Se temeau că femeia ar fi fost răpită. Au alertat și poliția, căreia i-a luat două ore să ajungă în Demîdiv. „Nu ne-au luat în serios. Ne-au acuzat că punem la cale o acțiune de PR”, își amintește fiica Irinei, Anastasia.

O femeie inteligentă și plină de empatie – așa o descriu cei care au cunoscut-o. În pofida veniturilor modeste ale familiei sale, a studiat pianul și a absolvit cu succes Colegiul Muzical. A înțeles însă că salariul de profesor de muzică nu-i va permite să-și întrețină familia. Așa că a decis să meargă la Academia națională pentru afaceri interne, obținând astfel licența de avocat.

S-a implicat activ în protestele Euromaidan din 2013, alături de mii de demonstranți, cerând un guvern transparent, lipsit de corupție. Puțini știau însă că, acasă, Irina ducea o luptă personală cu injustiția.

În dimineața zilei de 15 septembrie 2015, sora ei, Svetlana, pe atunci în vârstă de 26 de ani, se îndrepta spre muncă. Nu a mai ajuns la destinație pentru că vecinul ei, Dmitri Rosoșanski, nepotul unui influent judecător local, a strivit-o cu mașina. Mai târziu s-a aflat că bărbatul era beat la volan. În ziua înmormântării, Irina a promis că cel care i-a omorât sora va sta după gratii. I-a luat doi ani să demonstreze vinovăția lui Rosoșanski și să atragă atenția națională asupra cazului. Din păcate, această luptă i-a grăbit propria dispariție.

Dmitro Rosoșanski a fost condamnat la șapte ani de detenție. În localitate era cunoscut ca un avid consumator de droguri, iar o dată chiar a fost reținut de poliție, deoarece conducea mașina sub influența stupefiantelor. „Dacă ar fi fost pedepsit la timp, fetele mele astăzi ar fi fost vii”, a spus printre lacrimi Ecaterina Duniak colegului nostru de la Kiev, Christopher Miller.

În instanță, Irina a demonstrat că Rosoșanski a avut parte de un tratament preferențial din partea poliției, datorită faptului că unchiul său era judecător. De exemplu, oamenii legii au așteptat opt ore după accident până să decidă să-i facă un test de alcoolemie. În primă instanță Irina pierduse dosarul, însă a insistat ca acesta să fie examinat la Curtea de Apel din altă regiune, pentru a evita conflictul de interese. Astfel, în iunie 2017, instanța de apel a hotărât că Dmitri Rosoșanski se face vinovat de moartea Svetlanei și a fost trimis pentru șapte ani după gratii.

Această decizie însă nu a adus liniște în familia Irinei.

În dimineața zilei de 1 ianuarie, anul acesta, Serhi și Ecaterina Duniak, părinții Irinei, au fost anunțați că fiica lor a fost găsită – fără suflare, în apele înghețate ale râului din preajma localității. Femeia care întruchipa lupta împotriva corupției, dorind să-i facă dreptate surorii sale, a devenit victima unui atac nemilos. Rezultatul autopsiei a demonstrat că Irina a fost torturată înainte de a fi aruncată în râu. Câteva zile mai târziu, poliția l-a arestat pe Iuri Rosoșanski – tatăl lui Dmitri. Procesul împotriva sa durează și astăzi.

În localitatea Demîdiv, casele celor două familii se află la o distanță de câteva sute de metri. Ecaterina Duniak spune că după condamnarea lui Dmitri, familia acestuia în repetate rânduri au amenințat-o că „îi vor îngropa curând și pe cea de-a doua fiică”. Astăzi regretă că nu a tratat cu mai multe seriozitate aceste amenințări și nu a cerut protecție.

Potrivit procurorilor, în seara zilei de 29 decembrie anul trecut, Iuri Rossoșanski se plimba în preajma stației de autobuz. Irina tocmai îi spunea mamei că vine spre casă și că poate întinde masa. Ro Irinsoșanski insistă că femeia l-ar fi provocat, numindu-l „ucigaș”. Sub influența alcoolului, bărbatul a reacționat violent, a lovit-o de peste zece ori cu cuțitul și apoi a aruncat-o în râu.

Ecaterina și Serhi Duniak își încep diminețile la cimitirul din sat, unde vizitează mormintele cele două fiice. Sunt convinși că dacă justiția din Ucraina ar fi funcționat, astăzi Svetlana și Irina ar fi fost vii. Sunt disperați. Pentru cei doi pensionari, justiția nu înseamnă doar pedepsirea ucigașilor, ci reformarea întregului sistem judiciar care, spun ei, astăzi îi favorizează pe cei puternici.

Anastasia, fiica Irinei, a atins majoratul. Peste vară și-a găsit un loc de muncă pentru a-și ajuta bunicii a căror pensie nu depășește o sută de dolari. Inspirată de mama sa, Anastasia vrea să studieze dreptul. „Vreau să devin avocat, să apăr drepturile omului. Voi lupta ca și mama”, spune tânăra.