Miniștrii de externe din țările NATO, inclusiv secretarul de stat american Antony Blinken se întârlnesc marți, 30 noiembrie în Letonia pentru a discuta despre noile masări de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina și despre criza migranților din Belarus, care crează tensiuni supimentare la frontiera estică a alianței.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de militari ruși, staționați la granița dintre Rusia și Ucraina. Totodată a avertizat Moscova cu privire la „consecințe” unei eventuale intervenții militare împotriva Ucrainei.
„Nu există claritate cu privire la intențiile Rusiei, dar există o concentrare neobișnuită de forțe pentru a doua oară în acest an”, a declarat Stoltenberg pentru AFP. „Vedem blindate, drone, sisteme electronice și zeci de mii de trupe pregătite pentru luptă”.
### Vezi și... ### NATO spune că este mai prezentă ca oricând în țările balticeSe așteaptă ca la Riga, miniștrii de externe NATO să discute despre sprijinul suplimentar pentru armata Ucrainei și potențialul de întărire a forțelor NATO dispuse de-a lungul graniței de est.
Ucraina, care aspiră să devină membră NATO, îl trimite pe ministrul de externe Dmitro Kuleba la întâlnirea de două zile.
La Riga, secretarul de stat Bliken va sublinia trăinicia relației transatlantice, dar și a angajamentului administrației Biden față de NATO și aliații săi, a declarat Departamentul de Stat pe 29 noiembrie.
În declarația Departamentului de stat se reafirmă și angajamentul Statelor Unite față de principiul apărării colective, sintetizat de articolul 5 din tratatul NATO.
Alianța Nord-Atlantică „ descurajează și protejează împotriva multor amenințări”, inclusiv „escaladarea agresiunii ruse, terorismul, amenințările hibride și cibernetice, și modul în care criza climatică schimbă caracterul amenințărilor” se mai arată în declarația Departamentului de Stat de la Washington.